CARAŞ-SEVERIN – În ultima vreme, se vorbeşte din nou despre adoptarea unei legi care să limiteze vânzarea de terenuri agricole către străini. Legea ar urma să impună şi anumite condiţii cumpărătorilor străini, cum ar fi experienţă minim cinci ani în agricultură şi 75% din venituri să provină din agricultură. În ce măsură legea aflată acum la stadiul de discuţii ar putea frâna fenomenul? Am discutat cu unii producători agricoli din judeţ pe marginea acestui subiect.
De ce băncile nu dau credite pe termen lung şi cu dobândă mică pentru agricultorii români? Statul nu ne ajută cu nimic în concurenţa cu cei din UE. Aşa ajung străinii să primească subvenţii şi de la noi şi din ţările lor, unde subvenţiile sunt generoase şi acordate la timp. Străinii sunt stimulaţi din toate părţile, iar noi pierdem. Avem legea supermarketurilor dar degeaba, căci străinii sunt tari, iar noi suntem slabi. Aşa şi cu legea pământului. N-avem Guvern care să ne susţină.
Ioan Păun, producător produse tradiţionale, Soceni
Limitarea suprafeţei cumpărate e degeaba, acelaşi străin poate cumpăra oricât pământ doreşte pe mai multe firme. Ei sunt privilegiaţi şi li se deschid toate uşile. Dacă noi vrem să cumpărăm pământ, nouă ni se cer o grămadă de acte şi plătim impozite grele. Ca să nu mai vorbesc cât de greu vin subvenţiile. Statul efectiv ne jefuieşte şi ne dă în cap, iar pe străini îi ajută şi le acordă multe facilităţi. Nu va fi bine nici dacă se adoptă acea lege, pentru că nu se va schimba nimic.
Ionel Olariu, producător produse tradiţionale, Remetea Pogănici
Cred că ar fi o măsură bună care ar mai opri din vânzările către străini. Ar fi mult mai bine dacă agricultorii români ar fi stimulaţi prin acordarea de credite avantajoase, reducerea formalităţilor şi sprijin pentru a-şi munci pământul, a-şi valorifica produsele şi a se dezvolta. Străinii obţin credite uşor în ţările lor, apoi vin la noi, cumpără pământ şi ne angajează tot pe noi să muncim pentru ei pe pământul nostru. Să nu înstrăinăm pământul şi să-i ajutăm pe ai noştri.
Marius Armaş, producător sucuri naturale, Cornereva
Ar fi bună legea dar să vedem cum se va aplica. Dacă doar se vorbeşte, e degeaba. În zona noastră, majoritatea terenurilor aparţin străinilor. Cândva hectarul costa 450 de lei, acum costă 5.000. Cine are bani să cumpere pământ? Statul ar trebui să-i ajute cumva pe ai noştri, căci străinii au putere de cumpărare şi-i ajută ţările lor. Noi deţinem 800 de oi şi 200 de capre şi nici izlaz n-avem. Ni se dă voie să păşunăm pe izlazul comunei, dar nu-i izlazul nostru ca să primim bani de la APIA.
Daniel Lucuţa, crescător animale, Ciuchici
Legea ar fi bună şi cred că ar stopa vânzarea de terenuri către străinii care cumpără pământ la preţ de nimic şi-apoi îl vând la preţul din afară. Noi ajungem slugile lor. În Serbia, pământul nu e vândut şi oamenii îl muncesc chiar dacă-s bătrâni. Ar fi bine ca Statul să aibă grijă de ţărani şi de produsele lor. Speculanţii cumpără produsele de la ţărani la preţuri mici şi apoi le vând scump. Aşa ajunge ţăranul să nu mai aibă tragere de inimă, să nu mai ţină animale.
Lucian Petrovici, crescător păsări, Grădinari
Nu sunt de acord cu vânzarea pământului la străini, aşa ajungem sclavii lor. Străinul vine, comandă şi face ce vrea. De ani de zile, în zona noastră a venit un danez care are terenuri şi în judeţul Timiş. Ar fi mai bine să fie ajutaţi cei de la noi, dar li se cer acte multe, li se pun multe condiţii şi beţe-n roţi. Să se găsească bani pentru a fi ajutaţi agricultorii români. Aşa pământul rămâne la noi, noi îl muncim şi tot noi culegem roadele şi câştigăm de pe pământul nostru.
Pavel Şandru, agricultor, Fârliug