Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Elevii care frecventează învăţământul profesional, inclusiv dual, vor beneficia în continuare de burse profesionale.

Programul naţional de protecţie socială „Bursa profesională“, care subvenţionează costurile pentru elevii din învăţământul profesional, inclusiv cel dual pentru nivelul 3 de calificare profesională, va fi aplicat în continuare de Guvern. Bursa profesională se acordă tuturor elevilor care frecventează învăţământul profesional şi constă într-un sprijin financiar lunar de 200 lei, pe perioada cursurilor şcolare, a pregătirii practice şi pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale.

Învăţământul dual pentru nivelul 3 de calificare este organizat după clasa a VIII-a, ca parte a învăţământului secundar superior. Măsura adoptată urmăreşte creşterea interesului tinerilor şi familiilor acestora faţă de educaţia şi formarea prin învăţământul profesional, inclusiv dual, fapt care va duce la îmbunătăţirea pregătirii profesionale. Conform Metodologiei de organizare a învăţământului dual, au acces la programele de pregătire, în mod gratuit şi persoanele în vârstă de maximum 26 de ani, absolvenţi ai învăţământului obligatoriu, care au întrerupt studiile.

Fondurile pentru finanțarea „Bursei profesionale“ vor fi asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educaţiei şi se repartizează inspectoratului şcolar judeţean începând cu anul şcolar 2018-2019.