Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă unii se plâng că bumperele de pe străzi le strică maşinile, montarea acestora este necesară şi chiar cerută de alţi cetăţeni.

O reşiţeancă s-a adresat redacţiei pentru a reclama câteva probleme cu care se confruntă cei care locuiesc sau trec prin zona Moroasa. Prima dintre ele vizează intersecţia de vizavi de celebra Grădiniţă PP7 şi biserica sârbească, cu cele trei artere, una înspre centru, una spre Inspectoratul Şcolar şi Camera de Comerţ, cealaltă spre Centrul Militar Judeţean şi Inspectoratul de Poliţie. Pe scurt, intersecţia dintre străzile Petru Maior şi Sportului.

Femeia ne-a explicat cum în zonă s-au produs mai multe accidente din cauza vizibilităţii scăzute din anumite direcţii, precum şi din cauza vegetaţiei sau a maşinilor mari care parchează neregulamentar în zonă. Peste drum de biserica sârbească, o altă străduţă (Aleea Gheorghe Şincai) are ieşire din spatele blocurilor spre strada Sportului, vizavi de intersecţia cu pricina. Şi pentru că zona este intens circulată iar curbele şi intersecţia nu permit celor care ies de acolo să vadă prea mult, peste drum, lână biserică, a fost montată o oglindă.

„Acolo sunt copaci, iar dacă în faţa oglinzii parchează tiruri, nu mai vezi nimic, spune Felicia Ponoran. Acum doi, trei ani am fost la Primăria Reşiţa să sesizez problema. Au trimis doi oameni cu mine. Atunci au tăiat vegetaţia şi au pus opritor la trecerea de pietoni, mai ales că s-au produs accidente în zonă. Dar chiar trebuie să merg la primărie în fiecare an pentru acelaşi lucru?”.

De asemenea, femeia spune că, deşi acolo funcţionează o grădiniţă, indicatorul care limitează viteza traficului auto este montat abia după trecerea de pietoni, iar bumperele montate de administraţia drumului acoperă doar câte un sens de mers, fapt care-i pune pe şoferi să treacă neregulamentar pe contrasens, pentru a le evita, sporind riscul producerii de noi accidente în zonă.

Am luat legătura cu reprezentanţii municipalităţii care ne-au informat că ştiau despre problema din zonă şi că subiectul a fost deja pus în discuţie într-o recentă şedinţă a Comisiei de Circulaţie de la nivelul urbei. Mai mult, se hotărâse ca vineri, 16 mai, să fie montate în zonă două limitatoare de viteză, unul înaintea trecerii de pietoni dinspre centru, celălalt vizavi de biserica sârbească, în faţa celeilalte zebre.

Antoniu Mocanu