Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ideea răsăririi unei „cutii“ marca Lidl în Govândari, în locul Confecţiilor, nu e văzută cu ochi buni de toată lumea.

O dezbatere publică derulată zilele trecute, la Primăria Reşiţa, a iscat păreri contradictorii pe malurile Bârzavei, vizavi de clădirea Confecţiilor din Govândari (Bulevardul Republicii nr. 100) – aşa cum şi-o amintesc nostalgicii –, care ar trebui dărâmată pentru a face loc unui „nucleu comercial“, aşa cum îl numesc cei de la Lidl. Sau într-un „şopru“, cum spun reprezentanţii unui ONG. Spunem asta spicuindu-le scrisorile, pentru că fiecare dintre cei prezenţi au fost invitaţi să-şi exprime păsul în scris, lucru pe care l-au şi făcut.

Însă nu întreaga clădire va fi dărâmată, ci doar partea mai puţin înaltă a imobilului, cea dinspre Bulevardul Republicii (în regim P+3), urmând să rămână intactă cea dinspre strada Făgăraşului, aceasta din urmă având etajele mult mai înalte, pentru a permite derularea proceselor tehnologice. Acolo au funcţionat şi cei de la Autoliv, până s-au mutat pe Valea Ţerovei, iar în locul lor, pe Republicii, vor croi din nou… confecţiile.

Potrivit părerii contra, transmisă de Andrei Szabo, preşedintele asociaţiei Euroland Banat, demolarea va evidenţia peisajul industrial dezolant şi lugubru al halelor din zonă, fapt pentru care recomandă păstrarea imobilului şi alocarea parterului pentru investiţia celor de la Lidl. Cât despre locurile de parcare de acolo, pe care le promit cei de la Lidl, problema e că nu vor fi disponibile celor din zonă nici măcar peste noapte, aşa cum se poate observa la celălalt magazin din Reşiţa.

În plus, un Lidl lângă „fratele“ Kaufland ar duce la moartea sigură a tuturor micilor magazine din Govândari. Cei de la Lidl ne asigură însă că vor crea în jur de 20 de locuri de muncă şi că 80% din ce vor vinde sunt produse marcă proprie, unicitate care nu ar duce la închiderea micilor prăvălii. Societatea speră totuşi la demolarea parţială a clădirii, pentru construirea unui magazin tipic, cu „un design modern“. Ce se va face la „Confecţii“? Greutatea va fi pe umerii consilierilor locali, la aprobarea PUZ-ului.