Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În total, conducta are o lungime de circa 187 de kilometri, costul estimat fără TVA al execuţiei fiind de 372.762.000 lei!

O conferinţă pe tema unui nou proiect menit să racordeze la gaz mai multe localităţi cărăşene a fost găzduită de palatul administraţiei judeţene, eveniment la care au participat senatorul Marcel Vela, preşedintele CJ, Romeo Dunca şi Ion Sterian, directorul general al Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale „Transgaz“ SA, alături de câţiva primari şi reprezentanţi de primării. De fapt, conferinţa a fost precedată de o întrunire mult mai importantă, în care primarii au aflat, ca şi noi, că Transgaz va construi Conducta de transport gaze naturale pe direcţia Jupa – Băile Herculane – Orşova – Prunişor, adică prin judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, vitregite la capitolul conducte de alimentare cu gaze.

Treaba edililor este să pregătească studii de fezabilitate, pentru a-şi putea branşa localitatea la noua conductă. Realizarea ei este posibilă acum, după finalizarea coridorului BRUA, iar primăriile se pot asocia pentru a realiza branşamente împreună, chiar dacă nu sunt fix pe traseu. De unde bani? Aşa cum sublinia senatorul Marcel Vela, există fonduri europene disponibile, care să ajute localităţile în acest sens.

Întâlnirea a reunit şi instituţiile care vor da avizele pentru transpunerea în realitate a proiectului care au manifestat toată disponibilitatea, după cum ne-a mărturisit directorul Transgaz. Acesta ne-a amintit de potenţialul uriaş al judeţului, de staţiunea Băile Herculane, pe care a vizitat-o în trecut cu familia, dar şi de faptul că gazul poate atrage investitori şi genera noi locuri de muncă. Mai ales că, potrivit acestuia, judeţul nostru are cu 50% mai puţine reţele de distribuţie a gazului decât orice alt judeţ din România.
În Caraş-Severin, conducta va trece prin Băile Herculane, Topleţ, Mehadia, Cornea, Domaşnea, Teregova, Armeniş, Slatina Timiş, Bucoşniţa, Buchin, Turnu Ruieni, Caransebeş şi Obreja.

Prin realizarea conductei, se poate asigura alimentarea cu gaze a acestor localităţi, ceea ce estimativ înseamnă 42.000 de utilizatori casnici, 224 de instituţii publice (şcoli, grădiniţe, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale etc) şi 280 agenţi economici.

Romeo Dunca ne-a arătat o hartă din iunie 2020: „Atunci am spus că vom face tot ce ne stă în putinţă ca să aducem gazul în gospodării. Pare un lucru minor, să aprindem şi noi focul în sobă, în loc să băgăm lemne, să dăm drumul la gaz. Frumos, confortabil, fezabil pentru dezvoltarea judeţului, pentru investitorii care pot să vină să producă aici, pentru cei care vor să-şi cumpere sau să-şi construiască pensiuni, să nu mai aibă problema fochistului, a lemnelor. Câteva cuvinte simple pentru o investiţie colosală: să aprinzi focul la Eftimie Murgu cu gazul pe care astăzi îl găsim în Caransebeş, la Jupa. Noi am gândit atunci de unde şi până unde să ajungem cu magistrala de gaz care să facă posibil acest lucru. Iată că a trecut un an şi două luni şi astăzi (5 august) s-au depus documentele la Agenţia de Mediu Caraş, pentru obţinerea acordurilor de mediu“.

Toţi oficialii prezenţi şi-au manifestat opinia că nu vor exista primării de pe traseu care să nu dorească să aibă gaz.

JCS-A.M.