Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Şi asta pentru că județul Timiș și-a dat acordul pentru extinderea rețelei feroviare Reșița-Timișoara până la granița cu Serbia! Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, crede însă că pentru realizarea proiectului va trebui depășit „un munte de birocrație”!

În primă fază, proiectul pus la cale la finele anului trecut de primăriile Reșița și Timișoara și consiliile județene din Caraș-Severin și Timiș însemna modernizarea căii ferate pe ruta Reșița Sud – Bocșa – Timișoara Nord și pe ruta Berzovia – Oravița – Anina, dar și asigurarea legăturii cu Aeroportul „Traian Vuia”. Acum, proiectul va fi extins și pe ruta Voiteg – Stamora Moravița până la punctul de frontieră cu Serbia, acordul între cele patru administrații fiind actualizat la CJ Timiș.

„Ne bucură deschiderea de care au dat dovadă reprezentanții Ministerului Transporturilor. Proiectul de reabilitare a căii ferate între Reșița, Timișoara și Stamora Moravița este extrem de complex și avem nevoie de angajamentul autorităților de la București. Dincolo de finanțarea acestuia, pe care o vom rezolva cel mai probabil prin fonduri europene, proiectul va presupune și depășirea unui <<munte>> de birocrație. Contextul actual, în care atât cele patru administrații locale, cât și cele centrale se concentrează pe accelerarea investițiilor publice, ne dă totuși speranța că nu vom zăbovi foarte mult printre hârtii”, crede președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Părere întărită și de adresa transmisă zilele trecute de Ministerul Transporturilor către Primăria Reșița, prin care se aduce la cunoștință instituției conduse de Nelu Popa, considerată liderul neoficial al parteneriatului, că proiectul a fost cuprins în graficul de activități pentru a fi cât mai repede implementat.

Reamintim că acest proiect nu cuprinde numai modernizarea infrastructurii feroviare între Caraș-Severin și Timiș. Sunt vizate și construirea unui drum expres, cu trei benzi, între Berzovia, Buziaș, Topolovățul Mare și A1, extinderea la patru benzi de circulație a drumului Moșnița Nouă – Buziaș (DJ 592), precum și modernizarea drumului interjudețean DJ 684, pe traseul DN 68A (Coșava) – Tomești – Luncanii de Sus – limită de județ Caraș-Severin – DN 68 (Voislova).

JCS-Nina Curiţa