Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Sudalmele și vorbele de duh au curs mai mult, arătând nemulțumirea primarilor care erau să rămână vitregiți de bani prin manevrele stângii de la județ. Nenorocirea n-a fost însă înlăturată, ci doar amânată…

Ședința ordinară a Consiliului Județean aferentă lunii ianuarie a debutat sub semnul circului, iar fiecare și-a primit sudalmele cuvenite. După deschiderea ședinței, primul care a luat cuvântul a fost consilierul PMP, Sorin Voina, care a adus aminte de tragedia olandezului decedat în urma avalanșei din ziua anterioară, de pe Munții Țarcu: „Dle președinte, aș vrea să fac o mică referire vizavi de tragicul eveniment de ieri, în lumina evenimentelor petrecute ieri, unde și dvs ați fost implicat, cred că singurul gest onorabil pe care dvs ar trebui să-l faceți astăzi este să vă dați demisia din funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin!“

Voina și-a primit o primă replică de la primarul Reșiței, Ioan Popa, care l-a făcut nesimțit și neam prost, după care a urmat explicația șefului județului, care doar i-a dus și lăsat pe turiști pe munte, cu elicopterul: „Este rușinos că folosim o tragedie! Atunci când moare un om e într-adevăr o tragedie care nu poate fi compensată cu nimic. A folosi acest eveniment ca o palmă politică este o mare mârlănie. Exact ca și dvs, dacă ați fi șofer de autobuz și a urcat un cetățean în autobuz, care s-a dat jos, și după ce s-a dat jos, la jumătate de oră după ce ați plecat, a căzut într-un canal, din culpa celui care l-a dus de mână sau acelei persoane care n-a fost atentă sau n-a ținut cont de anumite lucruri care i-au fost indicate. Să vă folosiți de acest lucru este rușinos și n-o să vă dau satisfacție, n-o să-mi dau demisia pentru că nu consider că am pentru ce.“

Alegerea cetățenilor a fost batjocorită!

Când s-a trecut la împărțeala banilor pentru drumuri comunale, consilierul PSD Ioan Crina, liderul opoziției devenite majoritare la județ, a avut de făcut un amendament prin care a dat banilor altă împărțeală, spre nemulțumirea multora dintre primarii prezenți în sală. Cu toate astea, proiectul a trecut. Când s-a ajuns însă la împărțeala banilor pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a celor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, dar și pentru cheltuieli de funcționare pe care autoritățile locale nu le pot acoperi singure, Crina a tras toată mai toată spuma pe tortul primarilor PSD sau ai celor așteptați în aceeași barcă. Nemulțumirea primarilor din sală l-a făcut pe președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, să retragă proiectul, spre dezamăgirea social-democraților care și-au văzut amânat triumful.

Între timp, însă, primarul de Lupac, Marian Vlasici, a răbufnit din nou, fiind din nou lăsat fără bani de apă, în pofida promisiunilor mieroase din ședința ordinară anterioară. Așa că l-a făcut pe Crina „muist“, iar acesta, în replică, l-a făcut „incompetent“, că și-a lăsat comunitatea cu apa fântânilor otrăvită și n-a făcut nimic, după cum ne-a declarat în afara ședinței. A uitat însă că apa cetățenilor din Lupac e otrăvită de activitatea deponeului județului… După amendamentul lui Crina, unele primării nu ar fi primit nimic, iar altele rușinos de puțin, inclusiv devalizata stațiune Băile Herculane, comparativ cu cele în care înfloresc trandafirii. Cu titlu de exemplu, prin împărțeala lui Crina, Reșița ar fi primit 750.000 de lei, Caransebeșul 3 milioane, Oțelu Roșu 2,6 milioane, Oravița 250.000, iar Brebu Nou 500.000.

Nelu Popa l-a acuzat pe Crina că e un maestru de alba-neagra, acompaniat din sală cu o ploaie de reproșuri la adresa social-democraților: „să vă fie rușine“, „sunteți acolo datorită nouă, pentru că batem din ușă în ușă“, „alianța nu funcționează numai în județul nostru, disputele politice nu aduc nimic bun. Am ajuns în situația asta din cauza a 4 trădători care nu vă vor folosi mult timp“. S-au adus din nou reproșuri celor 3 consilieri orăvițeni – Camelia Ene, Valentin Zaharia și Bogdan Miloș – care au lăsat propriul oraș fără bani, inclusiv pentru un proiectele aflate în implementare.

„Este care pe care, este o propunere rușinoasă, care este împotriva cetățeanului. Noi am făcut o echilibrare, am făcut o propunere corectă, cinstită, care n-a fost luat în considerare și au luat aproape toți banii de la aproape toți banii de la foarte multe dintre primăriile PNL de parcă cetățenii din acele localități nu au dreptul să primească măcar acei bani care li s-ar cuveni. Aș vrea să prezentați publicului să vadă adevărata față a acestei adunături. Ăștia sunt niște oameni care au un țel clar, să ia tot! Ședința următoare va fi același lucru, dar se vor face de râs de două ori cu aceeași prostie! Atâta timp cât au puterea votului, n-avem ce să facem. Deși cetățenii nu au votat pentru asta. Alegerea lor a fost batjocorită!“, a spus şeful judeţului.

Spre finalul ședinței, Dunca s-a văzut nevoit să mai retragă un proiect de pe ordinea de zi, după ce expertul Crina și-a dorit încă un amendament, prin care s-ar fi amestecat în banii pe care județul îi are pentru a-și achita contribuția la proiecte prin PNRR. Astfel va avea timp de gândire până la ședința viitoare, când se va decide și împărțeala banilor către primării…

JCS-Antoniu Mocanu