Caraş-Severin, Romania

Codul stabileşte, în cele cinci capitole, relaţia producător-retailer, respectiv negocierile comerciale, preţurile şi condiţiile de plată, promoţii, compensări şi litigii.

Prevederi

Cele mai importante prevederi se referă la stabilirea taxelor percepute de retaileri. Astfel, prin Codul de Bune Practici, baza de calcul a discounturilor şi oricăror alte taxe sau servicii va fi definită în termeni clari şi cuprinsă în contract.

Dincolo de obligaţii, retailerii primesc prin acest Cod şi dreptul de a refuza recepţia mărfii în condiţiile în care aceasta nu îndeplineşte standardele de calitate, nu respectă cantităţile prevăzute în contract sau nu respectă standardele legate de ambalare şi etichetare. Potrivit proiectului de Cod, retailerul şi producătorul vor apela la medierea între părţi pentru a rezolva orice litigiu care va rezulta din nerespectarea codului.

Dacian Cioloş a precizat că textul Codului va fi semnat, miercuri – după ce va fi văzut de Consiliul Concurenţei, atât de producători cât şi de retaileri. „O să solicit Consiliului Concurenţei să grăbească avizarea textului. Cred ca am obţinut un rezultat corect astăzi”, a menţionat Cioloş.

Disputa dintre retaileri, procesatori şi producători a fost declanşată la începutul lunii martie, când patronatele şi sindicatele din industria alimentară au acuzat supermarketurile din România de abuzuri de putere exercitate asupra producătorilor naţionali, prin impunerea unor condiţii contractuale excesive.

Supermarketurile nu vor mai putea face abuz de putere asupra producătorilor naţionali
Dan Birta