Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Caraş-Severin are 6.800 de membri, dintre care 2.100 vânători. În ultimii doi ani, numărul acestora a crescut, dar, până anul trecut, cotizaţia a rămas în jurul aceloraşi valori. Din acest an, taxa pe care trebuie să o plătească vânătorii, membri ai asociaţiei, este de 1.200 de lei, în creştere cu 300 de lei faţă de cea din anul trecut.
„Creşterea vine ca urmare a recalculării taxelor potrivit OUG nr.102 din 2010. La 30 de fonduri din cele 51 pe care le administrăm le-au expirat contractele de arendă. De aici vine situaţia, pentru că baza de calcul e alta, centrată pe proprietarii de terenuri, şi nu pe recolta de vânat din ultimii doi ani, cum era până acum“, a precizat Mircea Ciobanu, directorul AJVPS.
Atribuirea dreptului de gestionare a faunei cinegetice se realizează de către Ministerul Mediului şi Pădurilor pe fonduri cinegetice, direct sau prin licitaţie publică. Activitatea economică pe domeniul vânătoare reprezintă 89% din totalul asociaţiei, în condiţiile în care veniturile din vânătoarea efectuată de străini (în majoritatea lor italieni) au scăzut de două-trei ori.
Calcul în creştere
„În numele AJVPS am notificat Ministerul Mediului cu privire la faptul că nu suntem de acord cu modalitatea de calcul a taxelor de arendă. Media cotei de recoltă pe ultimii doi ani la toate speciile de vânat era calcularea logică pentru taxele amintite, pentru că stimula gestionarul să atingă cotele optime. Ministerul a avut o idee năstruşnică, prin care să stimuleze şi să satisfacă proprietarii de terenuri“, mai spune Ciobanu.
Prin lege, 82% din taxă revine proprietarilor de terenuri. Calcularea pe suprafeţe nu are nici o legătură cu recolta de vânat. Noul calcul se face pe teren arabil, fâneţe, plantaţii pomicole, păduri. Pe cele 550.000 ha există 51 de fonduri de vânătoare, iar taxele de arendă au crescut de şase ori. „Membrii vânători au şi început să plătească aceste cotizaţii mărite, dar asta nu înseamnă că sunt de acord cu ele. Ei specifică faptul că vor urma toate căile legale pentru a elimina acest mod de calcul al taxelor. Am primit o adresă de la Direcţia Agricolă, în care se specifică faptul că 40% din terenul arabil nu este cultivat. Restul este pârlog şi se utilizează prin păşunat. Dar noi ar trebui să plătim mai mult, potrivit noului coeficient, pentru că plătim taxă pe teren arabil. În plus, din două acte normative coroborate rezultă o discriminare între vânători“, a precizat directorul AJVPS.
Legea nr.407/2006 impune o suprafaţă minimă pentru un vânător – la câmpie 150 ha, la deal 250 ha şi la munte 350 ha. „Cu noile reglementări, vânătorul din zona de deal (majoritară pentru fondul cinegetic cărăşean – n.r.) plăteşte cel puţin dublu faţă de cel de la câmpie. Sunt de acord să plătim mai mult pentru a sprijini efectivele din fondul cinegetic, dar nu să plătim doar proprietarii de terenuri“, a concluzionat Mircea Ciobanu.
Flavius Rotariu