Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Acceleratul fără discernământ rămâne principala cauză de accidente rutiere grave, mai exact pentru unul din trei. În top urmează lipsa permisului şi neacordarea priorităţii vehiculelor! 

Poliţia judeţului a prezentat un scurt bilanţ al accidentelor pe primele zece luni ale anului, prin comparaţie cu ultimii ani, începând din 2010. Aşa am putut afla că în primele zece luni, în judeţ s-au produs 100 de accidente grave, adică în medie zece pe lună, în urma cărora 28 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 87 au fost rănite grav. Cele mai multe accidente grave, în perioada 2010-2020, s-au produs în primele zece luni ale lui 2011 (139), în urma cărora au fost înregistraţi şi cei mai mulţi răniţi grav – 153. Însă cele mai multe decese au fost înregistrate în primele zece luni ale lui 2010 (43), când s-au produs 128 de accidente grave.

În aceşti 11 ani, cifrele au fost fluctuante, însă autorităţile au constatat o scădere uşoară a riscului rutier. Dincolo de aceste cifre dureroase, stă însă realitatea cauzelor.

În acest an pandemic, nerespectarea regimului legal de viteză rămâne principala cauză la nivel de judeţ, atât sub forma vitezei neregulamentare, cât şi a celei neadaptate la condiţiile de drum. 32 dintre cele o sută de accidente grave au avut această cauză, cu patru mai multe decât anul trecut. În paralel, a crescut numărul persoanelor decedate, de la 6 la 14, iar cel al răniţilor grav, de la 27 la 30.

A doua cauză generatoare de accidente grave a fost conducerea fără permis. Zece au avut această cauză, cu trei mai multe decât anul trecut, în urma lor fiind rănite grav şapte persoane, cu una mai mult decât în 2019.

Neacordarea priorităţii vehiculelor, cea de-a treia cauză, a produs nouă accidente grave, cu două mai mult decât anul trecut, în urma cărora au fost rănite grav 9 persoane, cu una mai mult decât anul trecut. Din fericire, numărul deceselor a scăzut de la unu la zero.

Comparând judeţul cu situaţia existentă la nivel naţional, Caraş-Severinul se află pe locul 16 în privinţa numărului de accidente rutiere grave, pe locul 20 la numărul persoanelor decedate şi pe 13 la răniţi grav.

JCS-A.M.

FOTO: Arhivă