Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Perioadele caniculare vin, ca în fiecare an, cu o serie de obligații pentru angajatori, pornind de la asigurarea apei minerale, până la asigurarea de dușuri, întreruperea colectivă a muncii și transportul la spital, în cazul celor expuși la temperaturi extreme!

Inspectorii cărășeni de muncă verifică, în perioadele caniculare, dacă angajatorii întreprind măsurile impuse pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

„Inspecția Muncii a început verificarea modului de respectare a prevederilor O.U.G. nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. În conformitate cu prevederile respectivei ordonanțe, angajatorii sunt obligați să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă, precum: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.“, se arată într-un comunicat remis redacției.

Inspectorii de muncă verifică respectarea tuturor reglementărilor impuse menținerea stării de sănătate a lucrătorilor expuși la temperaturi extreme, și anume: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/ persoană/ schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție și asigurarea de dușuri, asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate și trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eșalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Oficialii subliniază că aceste cerințe sunt obligatorii, nerespectarea lor fiind sancționată contravențional cu amenzi consistente. „Atragem atenția că nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1500 la 2500 de lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din O.U.G. nr. 99/2000!”, avertizează Inspecția Muncii.

JCS-A.M.