Caraş-Severin, Romania

VĂLIUG – Celelalte clădiri, demolate şi înlocuite cu altele care să se potrivească perfect cu clima şi ambientul!

Se fac planuri pentru reamenajarea şi extinderea funcţională a „Centrului de Agrement Vila Klaus“, aflat în proprietatea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret. Numele vilei e preluat din toponimul „bei der Klause“ (la stăvilar), cu precizarea că în dialectul german local „e“-ul final nu se mai pronunţă. De acolo „Klaus“, nicidecum „Klauss“, cum apare trecut din hipercorectitudine în titlul şi conţinutul Memoriului de prezentare al proiectului, publicat recent spre consultare pe pagina web a Agenţiei pentru Protecția Mediului.

Vila propriu-zisă (Corpul 1) ar urma să suporte ample lucrări de restaurare interioare şi exterioare, în acord cu legislaţia în vigoare şi normele privind protejarea monumentelor istorice. Reţinem revenirea la soluţia de acoperire a şarpantei cu ţiglă ceramică, în locul actualei învelitori degradate din tablă. Celelalte clădiri anexe ale complexului (C2-C18), degradate, ar urma să fie demolate şi înlocuite cu unele noi, moderne în ceea ce priveşte funcţionalitatea. E vorba despre un corp de clădire având funcţiunea de bucătărie (incluzând spaţiile de preparare, depozitare, vestiare) şi sală de mese, o sală multifuncţională, o centrală electrică şi termică, o cabană pentru personalul de pază şi, nu în ultimul rând, 12 unităţi de cazare tip cabană (dintre care şase cu etaj), dotate cu grupuri sanitare şi cu duş. Fiecare nivel ar urma să găzduiască 4 persoane, având 2 paturi supraetajate.

Valoarea estimată a investiţiei este de 17,7 milioane lei, iar perioada de implementare de 25 de luni. Vila Klaus este înscrisă în Patrimoniul cultural naţional al României, având codul CS-II-m-B-1224 pe lista monumentelor istorice ale judeţului. Conform acesteia, clădirea ar fi fost construită în 1808 şi refăcută în 1853. Lipsesc, deocamdată, probe ferme care să confirme supoziţia că Regele Mihai I ar fi petrecut, cândva, un an de şcoală aici pentru a deprinde scrisul şi cititul.

JCS-Walter Fleck