BĂILE HERCULANE – Dacă demersurile autorităţilor pentru încadrarea Vilei Elisabeta din Herculane ca monument istoric de interes național vor avea un final fericit, lucrările de restaurare ar putea fi reluate!
Epopeea reabilitării Vilei Elisabeta din Băile Herculane este departe de a se fi încheiat. Clădirea, construită în stil eclectic în anul 1875, a beneficiat de o finanţare de 2 milioane de euro, prin granturile SEE 2014-2021 din cadrul programului Ro-Cultura, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului. Din această sumă, 85% sunt fonduri nerambursabile (granturi norvegiene), iar restul de 15% reprezintă contribuţia de la bugetul local.
Însă lucrările la Vila Elisabeta au fost stopate în anul 2022 din lipsă de fonduri, iar de atunci Primăria Herculane a făcut eforturi de a găsi alte surse de finanţare. Pentru aceasta, un prim pas al administraţiei locale l-a reprezentat demararea procedurii de schimbare a grupei de clasare din monument istoric de interes local (categoria B) în monument istoric de interes național (categoria A), întreaga documentaţie fiind trimisă la mijlocul anului trecut să-şi facă circuitul, şi anume la Direcția Județeană pentru Cultură, apoi Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, iar ulterior Direcției Patrimoniu Cultural.
În prezent se aşteaptă ce hotărâre va lua Ministerul Culturii, ultimul for care poate decide soarta Vilei Elisabeta. Dacă verdictul va fi unul favorabil, pentru restaurarea acestui imobil ar putea fi atrasă o finanţare prin Programul Operaţional Regional, potrivit celor de la site-ul SOS Patrimoniu, care nu de mult, pe pagina oficială de Facebook, au făcut cunoscută povestea Vilei Elisabeta, al cărui nume este strâns legat de Împărăteasa Sissi a Austriei.
JCS-Nicoleta Moraru