CARAȘ-SEVERIN – În patru ore, 267.400 de metri cubi de masă lemnoasă au fost doborâți pe 2.662 de hectare de pădure!
La Ocolul Silvic Mehadia pagubele însumează 55.900 de metri cubi pe 910 hectare. La Ocolul Silvic Nera, 196.500 de metri cubi au fost doborâți pe 1.635 de hectare. Acestora li se adaugă 14.700 metri cubi doborâți pe 113 hectare la Ocolul Silvic Anina și 400 de metri cubi pe patru hectare la Ocolul Silvic Reșița. Aceste aspecte au fost punctate de Ion Tabugan, șeful Direcției Silvice (DS) Caraș-Severin.
Conform lui Tabugan, la Ocolul Silvic Nera, 1382,1 hectare cu volum estimat de 192.100 metri cubi este inclusă în zona de protecție integrală a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului și în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine din România. Din suprafața inclusă în zona de protecție integrală, 329,5 hectare, cu volumul estimat de 186.400 metri cubi, sunt în situl UNESCO Izvoarele Nerei. La Ocolul Silvic Anina, în urma fenomenelor meteorologice periculoase care s-au manifestat și în 19 iulie, orele 22:00, 40,5 hectare, cu volumul estimat de 2.900 metri cubi, sunt incluse în zona de protecție integrală a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. De notat că fenomenele meteo din ultima perioadă reprezintă o situație cu care șeful DS Caraș-Severin spune că nu s-a mai întâlnit în peste patru decenii de activitate în domeniul silvic.
Unele din pădurile de vis din Cheile Nerei au fost înlocuite de adevărate păduri de sulițe. Este descrierea pe care șeful DS Caraș-Severin o face „priveliștii” pe care a văzut-o din elicopter, în cadrul vizitei la fața locului. În zonă sunt păduri de fag cu copaci de 70-80 cm diametru și cu rădăcini pivotante, înfipte adânc în pământ și extinse mult pe orizontală. Vijelia, care a venit din zona Anina apucând-o spre Muntele Semenic și apoi ajungând în zona Cheilor Nerei, n-a putut să-i smulgă din rădăcini, dar i-a rupt culcându-i astfel la pământ.
Și mai trist este faptul că peisajul va rămâne așa întrucât, din întreaga suprafață afectată, pot fi valorificați doar în jur de 6.000 de metri cubi de masă lemnoasă aflați în afara Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița. Asta deoarece, în parcuri naționale, tăierea și intervenția omului sunt interzise, deoarece parcurile naționale au fost gândite tocmai în sensul ca natura să lucreze după legile ei.
Din declarația lui Ion Tabugan, reținem că, în zona Mehadia, drumurile forestiere sunt blocate, în prezent se lucrându-se la eliberarea acestora. Aici însă, nefiind arie protejată, nu vor exista probleme în valorificarea materialului lemnos „tăiat” de furtună. „Am raportat atât la Romsilva, cât și la Prefectură. Ulterior va începe evaluarea și punerea în valoare a ceea ce se poate, în măsura în care se va reuși.”, a încheiat șeful DS Caraș-Severin.
JCS-Ionel Ivașcu