Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fiecare rupere de nori mătură străzile Reşiţei, însă de vină e nu doar debitul mare al apei, ci şi defrişările, care fac ca aluviunile, crengile şi frunzele să înfunde reţelele.

Mai multe străzi abrupte ale urbei s-au confruntat, la ultimele ploi mai puternice, cu serioase probleme. Una dintre acestea, Kogălniceanu, din Muncitoresc, a fost spălată de atâtea ori de ape încât a rămas fără asfalt. Administratorul public Vasile Paul ne-a prezentat, în teren, situaţia de pe strada cu pricina: „La ultimele ploi mai puternice, mi-au coborât de pe dealurile din jur crengi, bolovani, frunze, au blocat un decantor. Noi avem o serie de decantoare în Reşiţa care sunt deblocate după fiecare ploaie. Dar viitura a fost atât de puternică iar defrişările care s-au făcut mai în sus n-au mai permis oprirea acelor crengi, frunze. Decantorul s-a colmatat în primele minute, după care apa a ieşit în stradă. A fost o inundare generală – şi a gospodăriilor –, stratul de asfalt a fost luat, chiar metri pătraţi de asfalt au fost ridicaţi şi mutaţi dintr-o parte în alta. Au fost nişte găuri imense! În săptămânile trecute, împreună cu cei de la secţie (din cadrul Direcţiei de Întreţinere şi Reparare a Patrimoniului – n.r.), de la noi din Primărie, s-a montat asfalt frezat, s-au acoperit gropile pentru a face strada cât de cât circulabilă“.

Administratorul public Vasile Paul a explicat că se va încerca schimbarea în bine a situaţiei de pe strada Kogălniceanu şi nu numai: „S-a făcut o evaluare pe Situaţii de Urgenţă şi așteptăm momentul în care vom putea primi nişte bani pe această linie de la Consiliul Judeţean, pentru a putea repara definitiv strada. Deocamdată am făcut-o doar circulabilă pentru o perioadă. Şi vedeţi peticele, partea de asfalt frezat. (…) Între timp, s-au mai făcut lucrări, rigole, s-au mai decolmatat canalizările, dar în situaţia în care debitul de apă de ploaie este foarte, foarte mare, nicio canalizare nu face faţă“.

Situaţii similare s-au produs pe mai multe străzi ale urbei, în special pe cele în pantă, care adună practic, pe un singur drum, toate apele scurse de pe dealuri.