Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Aeroportul Caransebeș a fost plin astăzi, și nu ne referim la zona destinată exercițiului NATO, unde se fac ultimele pregătiri, ci la cea în care Unitatea Specială de Aviație din municipiu, condusă de comandorul Ciprian Rusu, a derulat Ziua Porților Deschise pentru copii!

Iar copiii, mai mici sau mai mari, au venit într-un număr foarte mare, profitând de vremea însorită și de zilele mai relaxate din „Școala Altfel”. Și au avut ce vedea, pentru că pe aeroport au fost prezente uniforme de toate culorile, cu tehnica din dotare, cu exerciții de luptă corp la corp, cu laborator criminalistic, cu câini, cu arme, și au aflat despre fiecare în parte, fie că vorbim de Unitatea Specială de Aviație Caransebeș, Punctul de Operare Aero-Medicală Caransebeș, Poliție, Jandarmerie, Poliție de Frontieră, IGSU, Agenția Națională Antidrog sau Salvamont.

„Ne-am dorit să organizăm Ziua Porților Deschise pentru toți copiii, prin care să le prezentăm din secretele și tainele meseriilor pe care noi le facem cu atât de multă pasiune și cu atât de multă dăruire. A fost multă energie pozitivă și ne bucură acest lucru, ne bucură că acești copii ne-au transmis din zâmbetele și bucuria caracteristice vârstei lor, ne bucurăm că am putut să fim aproape de ei și ne dorim să fim cât mai des, să organizăm cât mai des astfel de evenimente pentru comunitatea din Caraș-Severin.”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General de Aviație, căpitanul Eugen Fricosu, care a fost și unul din cei care au asigurat, de la microfon, fluxul de informații pentru vizitatori, alături de reprezentanții diferitelor instituții prezente.

Copiii au fost atrași de armamentul prezentat, de exercițiile jandarmilor, de urcarea în nacela autospecialei de pompieri sau de modul în care să depisteze banii falși, selfiurile fiind nelipsite. Exercițiul celor de la Punctul de Operare Aero-Medicală Caransebeș, de ridicare și transport de la sol a unui accidentat, a fost, de asemenea, pe gustul musafirilor, așa cum i-a numit comandorul Nicolae Carra, experimentatul pilot al elicopterului SMURD, care, din fericire, n-a fost solicitat în prima parte a zilei la intervenții. La fel, și demonstrația jandarmilor a avut mare priză la public, cu echipajul de intervenție antiteroristă deschizând focul și capturând atacatorii unui transport de valori.

„Din fericire, nu am avut solicitări, fapt pentru care elicopterul a putut să stea aici și să execute acest antrenament pe care noi îl executăm în fiecare lună, pentru noi e ceva normal și obișnuit. Faptul că am avut musafiri sper că i-a orientat un pic spre viitor și poate le-am deschis ochii, în perspectivă, vizavi de o psoibilă meserie deosebită.”, a declarat și comandorul Nicolae Carra.

La final, ținând cont de mulțimea prezentă azi la Ziua Porților Deschise și de succesul avut printre copii, organizatorii evenimentului de pe Aeroportul Caransebeș au putut raporta liniștiți: „Misiune îndeplinită!”

JCS-R.M.