Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Un altfel de jurnal de călătorie a fost turnat la Reşiţa, Văliug şi Gărâna, de o echipă de vloggeri!

Mai mulţi vlogări şi blogăriţe au trecut prin Cetatea de Foc, iar poveştile şi mesajele transmise de ei ne-au impresionat de fiecare dată, prin perspectiva diferită pe care ne-au oferit-o. Acum, însă, avem parte de un „trip“ (excursie) bine pus la punct de o echipă profesionistă, care a venit într-un cadru organizat, fiind primită de o echipă la fel de profesionistă. L-am primit chiar de la Ioan Popa, primarul Reşiţei.

Unde începe filmul acestui „Trip in Romania“? La Văliug, avându-l ca gazdă pe Nelu Popa şi în Cetatea de Foc, unde au fost primiți şi de consilierul Dorinel Hotnogu, şi de pasionatul cineast Andrei Bălbărău. Au găsit zona sub imperiul zăpezilor, astfel că partea I a primului episod din materialul pe care-l pregătesc poartă titlul „Bucuria Zăpezii – Banatul Montan“. Au mărturisit că s-au îndrăgostit de snowboarding, fapt ce explică de ce primele imagini sunt de pe pârtie, de la Văliug. De fapt, o zi au dedicat-o, pe schiuri, bucuriei sporturilor de iarnă.

Cetatea de Foc i-a cucerit cu muzeul de locomotive, cu istoria sa industrială, cu turnarea continuă de la TMK. Dorinel Hotnogu l-a amintit pe fostul primar Mircea Ioan Popa, pe atunci director adjunct de uzină, care a făcut demersurile pentru deschiderea Muzeului de Locomotive, acum 50 de ani, când industria reşiţeană marca 200 de ani. Asta ca să nu uităm că anul acesta, în 3 iulie, se împlinesc 250 de ani de la punerea în funcţiune a primelor două furnale. Au trecut prin lecţia despre minunea cinetică din Centru, au avut parte de o gustare, la bătrâna langoşerie din Muncitoresc (în jur de 60 de ani), au văzut prima hidrocentrală din ţară, bijuteria arhitecturală de la Grebla, şi au filmat vechiul furnal, care le-a adus în minte scene din filmul Mad Max.

Că tot vorbim de film, Andrei Bălbărău le-a făcut o fascinantă incursiune în lumea videografiei, la Muzeul Cineastului Amator, şi în editarea video profesională. Apoi lucrurile s-au încins cu o joacă pe bune în Muzeul Jocurilor Video, care a luat naştere tot datorită lui Andrei.

După o degustare de afumături, la Reşiţa, seara a urmat periplul prin staţiunile montane Văliug şi Gărâna, delectarea cu bucate tradiţionale şi bucuria sporturilor de iarnă. „Şi aşa am încheiat seara plini de bucate, câteva pahare de vin şi multe zâmbete. Am plecat voioşi spre casă, mulţumiţi de încă o zi reuşită“.

JCS-A.M.