Caraş-Severin, Romania

VALEAPAI – Între monumentele cuprinse de bălării, peste acest conac nu uitarea este cea care a dus la degradare, ci titlul de proprietate!

Odinioară fala satului Valeapai, reşedinţa nobiliară construită în 1840 de fraţii Marcel şi Emil Atanasievici, a avut diverşi proprietari, în perioada comunistă fiind chiar casă de naşteri şi CAP. După 1989 însă, conacul a fost abandonat, degradarea accentuându-se pe zi ce trece, așa cum am putut vedea într-un filmuleț primit recent pe adresa redacției de la un tânăr al satului. Monument istoric, clasificat cu codul LMI CS-II-m-B-11223, imobilul are acoperișul surpat, fiind sustrase elemente de infrastructură. În prezent se mai păstrează doar scheletul şi ancadramentele de la ferestre, iar în interior, căile de acces sunt distruse.

Soarta conacului a fost deja deplânsă nu doar de fiii locului, ci şi de turişti, istorici, arheologi, arhitecţi, oameni de cultură, numeroase materiale scrise sau audio-video fiind publicate ca un semnal de alarmă, similar cu cel al Băilor Neptun de la Băile Herculane. Neputinţa stă în titlul de proprietate, aşa cum declară Valeria Magdalena Ciurea, primarul comunei Ramna: „Nu există un proiect de restaurare, deoarece conacul este proprietate privată. Acum am angajat un avocat care să mă ajute să putem intra în posesia lui, fiindcă este într-o stare avansată de degradare. Fiind monument istoric, legea permite sancţionarea proprietarilor, dar eu sper să reuşesc până la urmă să-l iau ca să-l restaurez. E o situaţie complicată, ultima moştenitoare a familiei Reiss, care a deţinut ultima oară conacul, a vândut proprietatea în 1993, aşa a ştiut fiica ei. Se pare, totuşi, că a vândut la două familii, a vândut familiei Cazacu, care a plecat în Italia, şi familiei Ilade, care a plecat în Australia. De aceea am fost blocată, fiindcă n-am găsit documente, n-am găsit CNP-uri, n-am găsit. Acum, în cel mai scurt timp voi începe acţiunea în instanţă, fiindcă am angajat avocat şi sper că primăria va putea intra în posesia acestui monument istoric, să-l putem restaura, fiindcă este emblema satului Valeapai şi a comunei Ramna“.

JCS-Alexandra Gorghiu

FOTO/VIDEO: Sebastian Danciu