Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Acestea au vizat locații din Caraș-Severin și alte 5 județe și o rețea care transporta migranți preluați de pe malul bulgăresc al Dunării, apoi transportați spre vestul țării, pentru a ajunge în vestul Europei, în special în Germania!

Dimineața de 12 martie a dat startul șirului de 33 de percheziții domiciliare, puse în aplicare de structurile de frontieră, sub coordonarea DIICOT, în Caraș-Severin, Timiș, Arad, Dolj și Argeș. Toate într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și trecere ilegală a frontierei de stat.

„La începutul anului 2023, pe teritoriul României, a fost constituit un grup infracțional organizat format din cetățeni români, bulgari, irakieni şi bengalezi, având ca scop comiterea infracțiunii de trafic de migranți, în vederea obținerii în mod ilicit și facil a unor importante sume de bani, grup care a acționat până în prezent. Mecanismul infracțional a presupus identificarea de migranți de origine arabă, care doreau să ajungă în țările din vestul Europei, în special Germania, ulterior membrii grupului acționând pe următoarele paliere: preluarea migranților, cu barca, de pe malul bulgăresc al Dunării, pătrunderea ilegală în România în zona județului Dolj, transportarea acestora cu mașini de marfă către vestul țării, cazarea pentru scurt timp (1-2 zile) în zona Timișoara-Arad, urmată de preluarea migranților de către alți șoferi și îmbarcarea în autovehicule mari de transport marfă (în general TIR-uri), în încercarea de trecere a graniței spre țări din vestul continentului.“, informează anchetatorii.

Aceștia au precizat că „transportul inițial, de la malul românesc al Dunării către zona de vest a țării se realiza în autoutilitare (dube) de transport marfă sau autoturisme de teren, în grupuri de câte 20-30 de migranți, ascunși printre mărfuri, viața acestora fiind pusă permanent în pericol pe durata deplasării. Cu ocazia unui astfel de transport, unul dintre șoferi (membru al grupului infracțional organizat) a fost implicat într-un accident rutier soldat cu rănirea migranților.“ Accident, care, cel mai probabil, a și pus în alertă autoritățile.

Pentru fiecare persoană, cei implicați pretindeau și primeau între 4.000 de euro și 5.000 de euro. Apoi împărțeau banii în funcție de ierarhia grupului și de gradul de implicare. Și pentru a ascunde sursa ilegală a banilor, aceștia erau investiți în afaceri cu autoturisme de lux și imobiliare (locuințe).

Oamenii legii au reușit să documenteze, pe parcursul urmăririi penale, nu mai puțin de 20 de transporturi, prin intermediul cărora membrii grupului au încercat să introducă și să scoată ilegal din România aproximativ 500 de migranți!

Audierile în acest caz se derulează la structura centrală a DIICOT, iar procurorii acesteia au cooperat cu autoritățile judiciare din Bulgaria și Germania, de suportul Europol, care a facilitat schimbul de informații, precum și de suportul de specialitate asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

JCS-A.M.