Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Opt familii din „fantomele” Mociurului, relocate de primărie în diverse locații din oraș!

Familii care se confruntă cu problemele binecunoscute tuturor, pe care fiecare caută să le rezolve cum poate și cărora primăria le-a oferit locuințe cu chirie. Astfel, o mamă de 39 de ani își crește singură cele două fiice pentru binele cărora lucrează în străinătate. Ei i-a fost oferită o locuință de necesitate aflată în domeniul public al orașului. Alții au vârste între 29 și 55 de ani, unii au familii, alții locuiesc singuri, unii lucrează, alții nu. Am descris astfel alte cinci familii care până nu demult au locuit în căminele din Mociur. Lor, primăria le-a oferit spre închiriere locuințe convenabile din domeniul privat al orașului.

O altă mamă de 38 de ani care-și crește singură cei trei copii și un tată de 27 de ani care-și crește fiul împreună cu soția, până nu demult locatari ai celor două cămine, pe viitor vor locui cu chirie în locuința ANL. Lor li se va alătura un tată de 39 de ani care locuiește în afara Mociurului împreună cu ceilalți nouă membri ai familiei sale. Scriem aceste lucruri întrucât, în ultima ședință de consiliu local, aleșii Reșiței au votat trei proiecte prin care acești oameni vor fi relocați în locuințe mai adecvate nevoilor lor. Cu alte cuvinte, progresul face și victime, dar poate aduce cu el și omenie.

Alte două puncte de pe ordinea de zi aprobate de consilierii locali vizează construirea de noi locuințe sociale în oraș prin programul de construire de locuințe sociale. În acest sens, încă de anul trecut, pe programul amintit a fost cuprins la finanțare un proiect prin care primăria vizează ridicarea de locuințe sociale în zona Stavila-Marginea. Viitoarea investiție se ridică la valoarea de aproape 17 milioane de lei TVA inclus, din care 12,1 milioane de lei vin de la bugetul de stat și 4,8 milioane de lei reprezintă cofinanțare din bugetul local. Viitoarele imobile vor fi înconjurate de alei pietonale, spații verzi, iluminat public modern, loc de promenadă pe malul Bârzavei. Locuințele vor avea statut de locuințe sociale cu chirie subvenționată.

JCS-Ionel Ivașcu