Victimă a etnobotanicelor la doar 15 ani - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Şedinţa Comisiei de Dialog Social desfăşurată recent a avut pe ordinea de zi un raport detailat întocmit de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin pentru anul 2021!

Potrivit acestui document, cel mai consumat drog de către persoanele care au ajuns să aibă nevoie de servicii medicale de specialitate este marijuana, urmat imediat de etnobotanice.

Anul trecut, au fost colectate de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşita (UPU), 36 de fişe de urgențe medicale datorită consumului de droguri și 8 fișe de admitere la tratament la secția de Psihiatrie. Din 36 de fișe medicale, 11 beneficiari au fost minori, toți băieți. Cel mai tânăr beneficiar ajuns la UPU în anul 2021 are 15 ani, este din localitatea Bocsa, consumator de etnobotanice.

Analiza acestui fenomen a arătat un număr crescut de bărbaţi (25), faţă de femei (6), în schimb numărul minorilor a scăzut, fiind de doar 10 cazuri. În ceea ce priveşte nivelul de studii al consumatorilor de substanţe interzise, acesta este centrat pe studiile liceale (19), urmate de studiile gimnaziale (10) și studiile superioare (2). Situația juridică a scos în evidență un număr mare de beneficiari (13) care au antecedente penale, din care 4 se aflau în arest preventiv la momentul admiterii la tratament. Statutul ocupațional, la momentul admiterii în asistența CPECA Caraș-Severin, a fost un alt indicator analizat. Astfel, 7 sunt angajați, 11 sunt elevi, iar 13 sunt fără ocupație.

JCS-Nicoleta Moraru