Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dani Călin mai spune că administraţia locală nu poate folosi bani publici pentru a renova proprietăți private!

Un locatar al Blocului Funcționarilor din Reșița a semnalat redacției probleme grave de igienă și infrastructură ale imobilului. Acesta cere intervenția primăriei: „Vă rog să-l băgați în renovare, să-i ziceți domnului primar Nelu Popa, pentru că stau acolo și copii. Deja jos sunt focare de infecție de la fose care se scurg, pentru că e spart jos. Și prin bloc, pe casa scării, mișună gândaci mari. Vă rog să ne ajutați!“

Pentru clarificări, am luat legătura cu Dani Călin, viceprimarul Reșiței, care a explicat situația juridică a blocului și responsabilitățile locatarilor. Viceprimarul a precizat că, în trecut, Blocul Funcționarilor a fost deținut de stat, dar acum este în proprietatea locatarilor, cu excepția a 4-5 apartamente care aparțin primăriei. „Blocul a fost vândut chiriașilor în timp. Primăria mai deține doar câteva apartamente, dar orice intervenție asupra blocului trebuie suportată de asociația de proprietari. Noi, Primăria, contribuim doar cu cota noastră parte, proporțional cu apartamentele pe care le deținem. Dar nu putem renova un bloc privat pe banii orașului.“, a spus Dani Călin.

În ceea ce privește problemele de igienă, cum ar fi infestarea cu gândaci și scurgerile de apă uzată, viceprimarul a explicat că Primăria nu poate interveni direct, iar dacă situația persistă, Direcția de Sănătate Publică ar putea sancționa asociația de proprietari: „Dacă vine Direcția de Sănătate Publică, tot asociația va primi amendă, iar fiecare locatar va trebui să contribuie la plata acesteia. Inclusiv Primăria, dar doar cu partea aferentă apartamentelor pe care le deține.“

Pentru orice reparație sau modernizare, asociația de proprietari trebuie să își asume costurile, iar Primăria va participa doar cu procentul aferent locuințelor pe care le are în bloc. „E foarte ușor să ceri Primăriei să intervină, dar proprietarii trebuie să înțeleagă că blocul le aparține și că responsabilitatea întreținerii cade pe umerii lor. Primăria nu poate folosi bani publici pentru a renova proprietăți private.“, a concluzionat Călin.

Astfel, dacă locatarii vor schimbare, singura soluție este să se organizeze și să contribuie financiar la reparațiile necesare.

JCS-Denis Dutca