Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – „Doamne, câte lucruri frumoase sunt în Caraș-Severin! Patrimoniul industrial e fascinant, mai ales felul cum a fost dusă apa până în Reșița!”, afirmă Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social (TS), după ce drumul care unește a fost votat cel mai bun proiect de patrimoniu în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiilor Europa Nostra 2023!

La recordul de voturi chiar la nivel mondial, 27.000 la număr, Ușeriu e convins că au contribuit și bănățenii stabiliți în lumea întreagă. Votul lor a adus premiul unui proiect din 225 evaluate de juriu, dintre care 28 au fost premiate, fiind ulterior supuse votului publicului. „Toate proiectele care au legătură cu patrimoniul ar trebui și e bine să aibă legătură cu conștiința colectivă civică. Ori însăși această conștiință ne-a validat traseul. E un câștig enorm pentru toate localitățile pe unde trece, pentru că mie mi se pare că avem un ambasador veritabil al țării care depinde de toate comunitățile pe unde trece.”, afirmă Ușeriu. Și, cum 250 km traversează județul, deja lumea străbate Caraș-Severinul, fiind doar începutul unui proiect inaugurat oficial anul trecut pe 8 octombrie.

Romeo Dunca este unul dintre puținii președinți de consiliu județean care au parcurs traseul aproape integral ca să vadă cum e promovat în alte județe. Ușeriu salută modul cum autoritățile locale s-au implicat în remedierea problemelor apărute pe porțiunea de traseu de la intrarea în județ dinspre Hunedoara, subliniind că de-a lungul celor 250 de kilometri mai este de lucru. Însă e convins că acum oamenii înțeleg adevărata valoare a traseului care a devenit parte din patrimoniul european. Fapt care obligă la mobilizare, fiind vorba despre întreținerea unei cărări. Lucru care Alin Ușeriu crede că ar trebui prevăzut de fiecare administrație prin resurse pe care să se poată baza oricând.

Dorința Tășuleasa Social a fost organizarea Zilei Via Transilvanica la Caransebeș, lucru care nu s-a mai întâmplat din lipsă de fonduri. De aceea, obținerea premiului la Veneția va fi considerată sărbătoarea Zilei Via Transilvanica, însă Caransebeșul rămâne candidatul principal pentru o ediție viitoare. „O zi de felul acesta ține mult și de interesul local, iar la Caransebeș am văzut deschidere. Noi vrem să scoatem în evidență localități care nouă ne sunt dragi și care nu au recunoaștere turistică pe cât ar merita. Cred că va fi un lucru bun, dar e important să-l organizăm împreună. Caransebeș rămâne cel mai bun candidat al nostru și este vorba despre resurse de care trebuie să facem rost!”, a încheiat Ușeriu.

JCS-Ionel Ivașcu