CARANSEBEȘ- Asta datorită poziționării geografice a municipiului de pe Timiș și Sebeș, dar și cu ajutorul lui Coco Galescu, căruia primarul Felix Borcean i-a mulțumit pentru acest gest!
Prin Caransebeș, Via Transilvanica înseamnă aproximativ 12 kilometri de traseu care intră pe la centura de ocolire și iasă din municipiu în zona mânăstirii din Teiuș. Un proiect foarte îndrăzneț pentru țara noastră, după caracterizarea primarului Felix Borcean.
„E un traseu care trece prin vechea provincie Transilvania, de aia îi și spune Via Transilvanica, parte a Imperiului Austro-Ungar, începe în Obcinele Bucovinei și se termină în Mehedinți, la limita dintre Banat și Oltenia. E o rută de pelerinaj de 1400 de kilometri, destinată celor care doresc să tranziteze spațiul acesta, din care 12 kilometri sunt pe raza municipiului Caransebeș. Meritul de a ne include și pe noi este, pe de-o parte, al poziționării bune a Caransebeșului, dar și al intervenției lui Coco Galescu care, din patriotism local, și-i mulțumesc pentru asta, a inclus și municipiul Caransebeș în această rută, în acest El Camino de România. În Caransebeș traseul intră în zona centurii de ocolire, trece pe lângă acele blocuri de pe strada Laurențiu Iancu, coboară pe Traian Doda, vine în centru, prin fața primăriei, e borna lângă ceas, merge pe sub arcul dintre cele două biserici, se duce către Teiuș și iese pe la mănăstire. A fost dorința lor de a fixa o bornă în zona zero a Caransebeșului pentru ca drumul să treacă pe sub arcul care unește cele două biserici”, a precizat edilul Caransebeșului.
Potrivit lui Borcean, „contribuția municipalității la proiect a fost achiziția acelor pahare de beton, aproximativ 4 mii de lei, în care sunt montate bornele din andezit, fiecare bornă având o trăsătură aparte, montarea efectivă a acelor borne, dar și curățarea rutelor și a drumurilor de acces”.
Via Transilvanica, proiectul drumului care unește prin Terra Banatica al fraților Ușeriu, va fi lansată oficial în Caraș-Severin sâmbătă, 24 iulie, la Gărâna.
JCS-R.M.