Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Este vorba de 20 de km de cale ferată nefuncţională din judeţul nostru, daţi în folosinţă de Regionala CFR Timişoara, pentru proiectul Via Transilvanica!

Puşi să aleagă între un drum național, unde traficul abundent ar putea pune potențialii călători într-un real pericol, şi calea ferată care face legătura între Caransebeş şi Subcetate, care să fie transformată într-o cale de acces separată pentru drumul care trebuie să unească, cei de la Tășuleasa Social, iniţiatorii proiectului Via Transilvanica, au optat pentru cea din urmă.

„Nici în visele noastre cele mai îndrăznețe nu am putut să ne imaginăm că, la un moment dat, drumul nostru va folosi o cale ferată drept cale de acces pentru drumeți, spun reprezentanţii Asociaţiei Tăşuleasa Social. Cu înțelegerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii România și a Regionalei CFR Timişoara am primit în folosință peste 20 de km de cale ferată veche, nefuncțională, care va deveni drum de acces și probabil una din cele mai faine și interesante poteci pe care vom fi umblat vreodată. Comunitățile din Băuțar și Zăvoi au dat dovadă de mobilizare exemplară și s-au și apucat de lucru serios la această nouă misiune neașteptată din proiectul Via Transilvanica“.

Cei de la Asociaţia Tăşuleasa au defrișat calea ferată de bălării şi au ajutat la refacerea unui pod. S-au alăturat în misiune peste 20 de voluntari din partea partenerilor, cei care fac indicatoarele Via Transilvanica și dau forță și mai mult sens acestui drum, şi partenerii de mobilitate.

„Am curățat calea ferată, devenită junglă, de bălării și copaci rebeli, pe care natura, probabil, și-o revendica văzând că oamenii și trenurile au părăsit-o cu totul, spun iniţiatorii proiectului. Ea va rămâne parte din peisaj, pentru că lucrările pe care le desfășurăm pentru a o aduce într-o stare decentă, o pregătesc pentru picioarele, roțile de bicicletă și copitele drumeților și nu pentru roțile trenurilor. Dar, în plus, devine parte din Via Transilvanica și din călătoriile viitoare, ale noastre tuturor. Suntem recunoscători și bucuroși și nu ne vine să credem. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la acest transfer, dintr-un «ancient highway» (veche autostradă) într-un magic «yellow brick road» (drum de cărămidă galbenă), al unei vechi căi ferate, care să facă trecerea pe la Porțile de Fier ale Transilvaniei, una memorabilă“.

Doar câteva zile ne despart de data lansării oficiale a noului tronson Via Transilvanica, evenimentul fiind programat pentru sâmbătă, 24 iulie, la Gărâna, când va fi dată în folosinţă şi această cale ferată.

JCS-Alexandra Gorghiu