CARAŞ-SEVERIN – În urma apariţiei unui articol referitor la poziția Administrației Parcului Național Domogled–Valea Cernei față de proiectul Via Ferrata Herculane, respectiva administraţie ne-a trimis un punct de vedere prin care îşi argumentează poziţia pentru avizul nefavorabil dat proiectului!
Cei de la Parcul Național Domogled–Valea Cernei susţin că au aflat din spaţiul public de intenția unor entități private de a construi proiectul Via Ferrata Herculane în parcul național. Via Ferrata Herculane, despre care Caon v-a informat deja AICI, este un proiect inițiat de Doru Coșei, consilierul local PNL și un împătimit al muntelui, despre un traseu montan dotat pe întreaga lungime cu structuri metalice care permit persoanelor mai puțin experimentate în domeniul alpinismului să parcurgă în siguranță trasee asemănătoare celor de alpinism. Astfel de trasee sunt la mare căutare în străinatate, iar în ultimii ani au început să se dezvolte și în România!
Din proprie inițiativă, susţin reprezentanții Administrației P.N. Domogled–Valea Cernei, aceştia au contactat autorii proiectului, încercând să ofere sprijin pentru materializarea lui, în acest sens având loc o întâlnire în 22 noiembrie 2020. În cadrul întâlnirii, reprezentanții ariei naturale protejate le-au transmis inițiatorilor condițiile legale care trebuie îndeplinite de acest proiect, inclusiv necesitatea alegerii unui traseu care să nu se suprapună cu zona de protecție integrală, deoarece acest lucru este interzis prin OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.
„Ulterior, fără a consulta reprezentanții Administrației Parcului Național Domogled–Valea Cernei, inițiatorii au prezentat public un traseu ales de aceștia, care se afla în zona de protecție integrală a ariei naturale protejate. Consiliul Științific al Parcului Național Domogled–Valea Cernei a emis o hotărâre privind avizarea nefavorabilă a proiectului pentru că prin construcția Via Ferrata Herculane s-ar încălca OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. În plus, nu ar exista o entitate care să administreze infrastructura acestui proiect, iar în lipsa mentenanței ar fi pusă în pericol viața turiștilor. Menționăm că în apropiere se află deja traseul turistic Crucea Albă, omologat și marcat, iar un flux suplimentar de turiști ar pune o presiune mare pe habitatele fragile din zonă. Administrația Parcului Național Domogled–Valea Cernei a amenajat și întreține infrastructura turistică a ariei naturale protejate și încurajează turismul responsabil, care nu afectează habitatele protejate. Suntem deschiși colaborărilor pentru dezvoltarea turismului în zonă, dar cu respectarea legislației privind ariile naturale protejate. (…) Respingem cu fermitate acuzațiile false lansate de inițiatorii proiectului în spațiul public după emiterea avizului nefavorabil de către Administrația Parcului Național Domogled–Valea Cernei. În parc nu au loc defrișări la ras în zona de protecție a parcului și nici nu sunt distruse bioclimate de către tăietorii de păduri“, susţine administratorii parcului naţional.
JCS-Nina Curiţa