Caraş-Severin, Romania

ANINA – Ne referim la cartea „Cercetări arheologice în peșteri din bazinul Anina-Steierdorf”, a prof. Sorin Marius Petrescu, lansată recent la centrul cultural muzeistic din oraș!

Cartea a apărut cu sprijinul financiar al Primăriei Anina și al Muzeului Caransebeș la cea mai de calitate editură pentru volume de arheologie. Conform autorului, cartea are un conținut arheologic și prezintă istoricul cercetărilor demarate în 2005, precum și discuții legate de epoci, material, ceramică, unelte de calcedonie sau oxidian.

Urme ale prezenței umane, vechi de 22.000-26.000 de ani, descoperite în apropierea Aninei. Mai exact în Peștera „La Hoțu’” și Peștera cu Abri, cercetate în cadrul proiectului pe care arheologii români îl demarau după ce, în zonă, au fost descoperite oase omenești. „Descoperirea celor mai vechi oase de om modern a ținut 100% de antropologie. Complexul arheologic, de unde puteau să provină oasele, era deasupra. Așa că, în 2005, când s-a încheiat proiectul cu oasele, ne-am gândit să facem un proiect internațional prin care să cercetăm în ce peșteri din zonă ar fi putut locui oameni de seama celor descoperiți. În 2005, în Peștera <<La Hoțu’>> demara un mic sondaj de 2 metri pe 1”, aflăm de la Sorin Petrescu despre începuturile proiectului denumit „Contextul cronoclimatic al prezențelor antropice în peșteri din Valea Minișului”.

În 2012 se alătura un grup de arheologi ucraineni, din care făcea parte academicianul Victor Chabai de la Institutul din Sevastopol. Apoi, în 2013-2014, arheologii români au colaborat cu un colectiv de la universitatea din Köln și cu specialiști de la universitatea din Aachen, conduși de către Thomas Hauk. Apoi a venit un arheolog american pe nume Wei Chu, iar analizele cu carbon 14 au fost făcute în laboratoare recunoscute la nivel mondial din Lisabona, Oxford, Kiel sau Grüningen.

„Împreună cu ucrainenii, am săpat în Peștera cu Abri din apropierea Peșterii «La Hoțu’» și, după sosirea colegilor germani, proiectul s-a derulat în ambele peșteri. Am descoperit rezultate ale omului de acum aproximativ 22.000-26.000 de ani, fără să mai fi descoperit oase de oameni, dar asta nu era o problemă”, mai dezvăluie autorul.

Ultimele descoperiri sunt din 2020, însă din 2014 la proiect au lucrat numai echipe din țară. Dimitrie Negrei, de la muzeul din Caransebeș, s-a implicat de la bun început, fiind și acum alături de Sorin Petrescu. De asemenea, Asociația Exploratorii colaborează des cu cei implicați în proiect. În Peștera „La Hoțu’” săpăturile continuă și în prezent, urmând ca, de săptămâna viitoare până pe 25 iulie, săpăturile să se efectueze într-o altă zonă extrem de bogată în peșteri.

JCS-Ionel Ivașcu