Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Acestea vin de la Guvern, care a aprobat modificarea şi completarea Legii 448/2006, referitoare la drepturile persoanelor cu handicap.

Despre ce este vorba, pe scurt, senatorul Ionuţ Chisăliţă a sintetizat pe pagina sa de Facebook: „Noul act normativ prevede transformarea vechilor centre rezidențiale, astfel încât acestea să nu găzduiască mai mult de 50 de beneficiari. Se renunță în acest fel la vechile centre, de tip „mamut“, cu sute de persoane cu dizabilități, cu un management de multe ori nu foarte performant și personal insuficient pentru a răspunde nevoilor de reabilitare a persoanelor asistate. Centrele rezidențiale pentru persoanele adulte cu dizabilități vor fi de tip locuințe protejate, centre pentru viață independentă, centre de abilitare și reabilitare, centre de îngrijire și asistență, centre respiro – centre de criză. Finanțarea acestora va fi asigurată, în proporție de până la 90%, de la bugetul de stat“.

Autoritățile locale și județene au ca termen de realizare data de 31 decembrie 2018, în caz contrar vor pierde, anual, câte 25% din finanțarea asigurată de la bugetul de stat. Noile tipuri de centre vor putea fi finanțate atât prin fonduri europene, cât și prin Programele de Interes Național lansate deja de Guvern, la propunerea MMJS. Cele două măsuri sunt menite să impulsioneze autoritățile competente să accelereze procesul de reformare.  Paradigma se schimbă în sensul că nu se va mai finanța locul într-o instituție, ci serviciile oferite persoanelor cu dizabilități, cu accent pe nevoile persoanei, și nu pe cele ale unui sistem învechit, care a devenit neperformant.

Alte veşti bune se referă la introducerea unei alocații lunare pentru asistentul personal profesionist care are în îngrijire un adult cu handicap, astfel încât acesta să poată asigura condiții de locuit, hrană și îmbrăcăminte. Astfel, asistentul care îngrijește un adult cu handicap accentuat va primi 600 de lei pe lună, iar unul care îngrijește un adult cu handicap grav va primi 750 de lei lunar, sume care se adaugă salariului. De asemenea, pentru persoanele cu dizabilități se introduce o legitimație, care se eliberează de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pentru a se evita folosirea abuzivă a certificatului de handicap. În baza legitimației, persoana cu handicap va putea beneficia de toate drepturile și facilitățile conferite de lege, cum ar fi să meargă la film, la evenimente culturale și sportive, ori cu transportul interurban etc. Biletul unic de transport interurban este, de asemenea, introdus prin proiectul de OUG. Până acum, biletele de călătorie erau tipărite de operatorul de transport și asigurau călătoria, spre exemplu, fie doar cu trenul, fie doar cu autobuzul. De acum, beneficiarul va putea folosi combinat tipurile de transport.

În ceea ce privește nivelul de finanțare nerambursabilă pentru proiectele ONG-urilor cu activitate în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități, procentul va crește de la 90% în prezent, la 98%. Cu alte cuvinte, ONG-urile vor fi sprijinite să se implice și mai mult, în condițiile în care s-a constatat că acestea nu accesau fonduri nerambursabile pentru că nu aveau cota de 10% necesară cofinanțării, iar banii rămâneau necheltuiți. Nu în ultimul rând, se mai arată în comunicat, prin proiectul de OUG cresc și sancțiunile pentru nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Astfel, amenzile – care se aplică în cazul împiedicării accesului la evenimente culturale, educative și sportive, la servicii de transport, la acces în instituții etc – cresc de la 6 – 12.000 de lei la 10 – 20.000 de lei.