Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Sunt patru ani de la tragedia de la Colectiv. Zilele trecute, în ultimele imagini apărute în presă cu intervenția de la Colectiv, ținute ascunse de ochii publicului timp de patru ani, s-a putut observa cum un şef de la pompieri îi înjura pe cei decedaţi în tragicul eveniment.

Marcel Vela, ministrul desemnat al Internelor, la ieşirea de la audieri, a avut un mesaj pentru colonelul Orlando Șchiopu, șeful ISU București-Ilfov, care-i înjura grosolan pe cei deja decedați: „Despre filmul apărut cu intervenţia de la Colectiv, am simţit în prima fază o dezamăgire, şi apoi o revoltă. Sper să nu îl mai găsesc pe acest domn când ajung în minister. Nu îl ameninţ, dar un om care salvează vieţi să spună un lucru de o asemenea vulgaritate, profesional, uman vorbind, nu cred ca mai are ce căuta în sistemul de salvare“.

Chestionat despre Raed Arafat, căruia i se impută intervenţiile deficitare de la Colectiv, sau de la avionul prăbușit în Apuseni, Marcel Vela a precizat: „Sunt foarte trist cu privire la toate dramele acestea şi am fost dezamăgit ca orice cetăţean de ce s-a întâmplat în Apuseni, la Colectiv. Voi discuta inclusiv cu dl Arafat, face parte din conducerea MAI. Trebuie făcută o analiză de profesionalizare a intervenţiilor şi a istoricului care a apărut în presă. Eu nu pot să mă antepronunţ cine a greşit şi de ce a greşit“.

Ministrul de interne nominalizat de PNL s-a referit şi la eficientizarea serviciului 112, în sensul că trebuie să existe proceduri clare pentru fiecare situaţie, iar cine nu le respectă să plece. „Un operator de la 112 să cunoască și să respecte toate procedurile, nu să inventeze, să improvizeze sau să stea la telefon cu un om disperat într-o situație dramatică 21 de minute la telefon. Procedurile care există nu au fost respectate. În acest caz, procedurile trebuie să conțină și elemente coercitive, adică cine nu respectă… Evident, cel care a încălcat procedura, pleacă acasă“, a avertizat Vela.

N.C.