Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA .- Declara cel care, în decembrie 1989, a comandat Regimentul 17 Rachete Antiaeriene „Semenic” din Reşiţa.

Ne-am amintit şi anul acesta de faptul că Reşiţa abia şi-a câştigat titlul de oraş martir, de eroii Revoluţiei din Decembrie şi de sacrificiile făcute pentru ca noi să putem să punem, în mod liber, ştampila pe un colţ de buletin de vot. Incinta fostei unităţi militare de pe Dealul Lupacului a găzduit evenimentul menit să ne amintească de acel 22 Decembrie 1989. Poate am câştigat mai multe, dar am pierdut! Am pierdut an de an din numărul celor care vin să arate, în mod public, că-şi mai amintesc. Chiar şi numărul revoluţionarilor sau a urmaşilor lor.

Să dăm cuiva meritul de mare absent? Ca să nu omitem pe nimeni, nu putem spune decât că niciunul dintre conducătorii forurilor administraţiei, fie ele judeţene sau locale, nu s-a regăsit pe lista prezenţei.

Evenimentul a debutat cu apelul solemn, continuat de ceremonialul religios şi de cel militar, încheindu-se cu depunerile de coroane. Însă anul acesta s-a dat startul dezvăluirilor. Cel care a descătuşat adevărul a fost gl.bg.(r) Vasile Cocoşilă, pe atunci comandantul Regimentului 17 Rachete Antiaeriene „Semenic” din Reşiţa, actualmente preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Filiala Judeţeană Caraş-Severin „Alexandru Ioan Cuza”. Acesta a vorbit despre unii dintre tinerii căzuţi la datorie, care, dacă ar fi fost împuşcaţi de neprofesionişti, cu arme obişnuite, ar fi scăpat cu leziuni care nu le-ar fi produs moartea. Însă cei care au tras au avut experienţa şi dotările necesare, folosind inclusiv aşa-numitele gloanţe „dum-dum”.

„Sunt mai multe lucruri de spus, sunt destul de multe momente importante, e foarte greu să le poţi evidenţia pe scurt, spune cel care a fost comandantul unităţii. Cel mai important lucru care a influenţat desfăşurarea întâmplărilor, şi în Reşiţa, şi la regiment, a fost faptul că pe data de 21 decembrie, când am primit ordin să ies în stradă cu militari, să apere Comitetul Judeţean de Partid, a fost pentru prima dată în cariera mea de militar când am spus: «Nu am înţeles!». Bineînţeles că după aceea au rămas multe alte presiuni asupra mea, cel care dăduse ordinul a pus pe alţii, pe adjuncţi, pe şefi ş.a.m.d. să-mi transmită, să-mi întărească ordinul. Era vorba de comandantul Apărării Antiaeriene a Teritoriului care, de regulă, niciodată nu vorbea direct comandantului de regiment. Era pentru prima dată în viaţa mea când mă suna pe mine comandantul Apărării Antiaeriene a teritoriului – în rest, mă întâlneam cu el în poligoane, când ne felicitam la bilanţuri – ca să vadă despre ce-i vorba şi ca să înţeleagă atitudinea mea de a nu vrea să ies în stradă. Zic că acest lucru a influenţat mult. În primul rând, dacă peste tot se spune că armata a tras în noi, în Reşiţa nu poate să acuze nimeni pe cineva că armata – şi noi reprezentam armata, Regimentul 17 – a ieşit în stradă şi a tras în cineva. Nici pe 21, 22, şi nici după aceste evenimente. După aceea, s-a răsfrânt şi asupra acţiunilor pe care le-a desfăşurat regimentul. Suntem puţinii din ţară care am fost atacaţi! Şi am fost atacaţi de superprofesionişti, care au folosit armament special, sisteme de iluminare pe timp de noapte, şi care au vrut să ne pedepsească pentru că nu ne-am încadrat în scenariul general de a îndrepta armata împotriva poporului, dar au vrut să şi anihileze regimentul pentru că avea un rol strategic foarte important în partea de Vest a ţării. Se apăra culoarul aerian şi dacă ăsta era anihilat, se putea trece către Iugoslavia şi invers (…) Plus că apăram antiaerian obiectivele din cadrul municipiului Reşiţa, şi erau destule obiective importante, industriale şi strategice atunci, înainte de 1989!”.

Dezvăluirile unui general

Generalul Vasile Cocoşilă a vorbit şi despre diversiunile ce erau să transforme evenimentele de la Reşiţa în unele cu mult mai tragice. „Au fost mai multe probleme. Una dintre ele a fost, de exemplu, Mircea Popa, care atunci era director al CSR, cu care mă cunoşteam destul de bine, şi care mi-a dat telefon că vrea să monteze şi să pună în funcţiune rachete antiaeriene. Acesta e un armament cu putere de foc deosebită. Aveam lângă mine un fost coleg, atunci lucra la marea unitate, maiorul Usan, şi l-am rugat pe el să meargă să-i ajute să facă treaba asta, dar să şi ţinem legătură telefonică încontinuu. S-a întâmplat aşa pentru că, fiind o asemenea putere de foc în mâna unor oameni, puteau să se întâmple tot felul de minuni. A doua diversiune era legată de anunţul că vom fi atacaţi de terorişti care au răpit salvări şi că vor veni asupra unităţii, iar pe cei de la Salvare i-au anunţat să vină că sunt răniţi în regiment. Una dintre cele mai importante diversiuni pe care am evitat-o, aici noroc cu Cel de Sus, a fost când o subunitate de la Lugoj a fost trimisă ca să elibereze regimentul. Am ieşit în întâmpinarea lor în sensul că m-a anunţat cineva că se vede pe drumul de acces către unitate că este o coloană militară, cu un ABI în faţă, cu TAB-uri, şi atunci m-am urcat în ARO şi am ieşit în faţa acestei coloane. Surpriza: din faţă, din coloană, coboară fostul medic-şef al regimentului, atunci era medic la Centrul Militar Judeţean, doctorul Şerbănescu… Îl văd galben la faţă, vine la mine, mă ia, mă pupă… «Ce faceţi, trăiţi?». Zic: «Băi, Marcele, eşti nebun, ce ai?». «Cum? Că noi ştim că sunteţi mort, că regimentul este ocupat. Am venit să vă eliberăm!». Eu ieşisem în stradă şi pentru că trebuia să îi rog pe cei de la IRET, cum era pe atunci actualul Enel, pentru că postul trafo era avariat, fusese ciuruit printre primele lucruri. Noroc că noi mai aveam în punctul de comandă două grupuri electrogene foarte puternice, eram pregătiţi pentru astfel de situaţii şi am asigurat continuitatea activităţii folosindu-le”.

Şi totuşi cine putea fi în spatele acestor acţiuni? Generalul Cocoşilă explică: „Rolul nostru era de a sta în cazarmă, de a ne îndeplini misiunea. (…) Aveam oameni care, în fiecare dimineaţă, se duceau şi, din locuri de unde s-a tras, au strâns cartuşe, muniţie, tot ce trebuie, inclusiv uniforme ce au fost lăsate în anumite locuri, pe care puseseră însemne de artilerişti. Toate au fost date la Procuratură”.

Evenimentul de cinstire a eroilor a fost organizat de către Centrul Militar Judeţean, Consiliul Judeţean, Primăria Reşiţa şi Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Filiala Judeţeană Caraş-Severin „Alexandru Ioan Cuza”, maestru de ceremonii fiind lt.col. Dorel Rîşcu, ofiţerul de relaţii publice al CMJ Caraş-Severin.

Antoniu Mocanu

3 Comments

  1. In Decembrie 1989, ofiteri rezervisti din contingente si specialitati militare diverse in stransa legatura cu agenti din D.Inf a Armatei cu sprijinul logistic al unor conducatori de fabrici, lideri de Sindicat au actionat pentru inlaturararea regimului ceausist. Asa cum se specifica si pe cia.gov, Romania s-a aflat pana in 1996 sub influenta URSS, Federatiei Ruse. Astazi, Romania este colonie si nu este clar care dintre tara manifesta cea dintai bootarea: Isreal, Grmania ori USA. Sigur este ca suntem in anul 2013. Spre sfarsit!

  2. Imi pare rau! S-au impuscat intre ei din eroare, teama si proasta coordonare a actiunilor.

Adaugă comentariu