Vara aduce confortul până la poartă - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

ZĂVOI – Canalizarea va deservi trei sate ale comunei Zăvoi. Urmează extinderea în altele trei. Scriem asta la capătul discuției cu primarul Doru Cîrdei, care ne-a vorbit despre lucrările aflate în derulare la proiectul de introducere a rețelei de canalizare în Zăvoi, 23 August și Valea Bistrei!

Valoarea proiectului se ridică la aproape 9 milioane de lei și prevede și amenajarea unei stații de epurare la Zăvoi, stadiul actual fiind de 80%. „Mai sunt de montat utilajele în stația de epurare și realizarea a cinci subtraversări pe sub drumul național și pe sub calea ferată. Canalizarea va fi adusă până la limita proprietăților, urmând a beneficia în jur de 430 de gospodării”, ne-a declarat primarul Cîrdei despre rețeaua în lungime de peste 3 km, care are ca termen de finalizare data de 30 iulie.

În paralel, la Poiana Mărului se lucrează la modernizarea a 6 km de drumuri grație unui alt proiect finanțat prin PNDL 2, în valoare de 4,6 milioane de lei. Lucrările sunt la stadiul de 75%, turnarea asfaltului fiind pe final, în prezent lucrându-se la rigole și accese către proprietăți. În perioada următoare, primăria va executa lucrări pe o porțiune de 1 km la rigolele și podețele din Zăvoi, unde va investi 450.000 de lei din bugetul local.

Pe viitor, primăria vrea să extindă rețeaua de canalizare în satele Voislova, Măgura și Măru. În acest sens, a fost depus pe Programul „Anghel Saligny” un proiect în valoare de 28 de milioane lei, care prevede legarea la stația de epurare aflată în construcție la Zăvoi a porțiunii de canalizare care va deservi cele trei localități. De asemenea, se dorește continuarea modernizării străzilor comunei, primăria depunând pe programul amintit un alt proiect care vizează străzile din Zăvoi, Valea Bistrei și Voislova. Este vorba despre un proiect în valoare de 4,5 milioane de lei, bani cu care vor fi modernizați 5,5 km de străzi.

Conform primarului Cîrdei, proiectele vor primi finanțare. „În prima fază, ne vor fi alocați undeva la 12 milioane lei. Din acești bani, vom finanța proiectul cu drumurile, iar diferența până la 12 milioane o vom folosi pentru a ne apuca de extinderea canalizării. Probabil vom începe de la Voislova”, a încheiat edilul.

JCS-Ionel Ivașcu