Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a demarat campania pentru referendum. În prima vizită de campanie de la alegerea sa în funcţie, Valeriu Zgonea a efectuat o oprire în Oraviţa, unde a avut întâlniri cu primarii, viceprimarii şi consilierii locali ai USL. Potrivit declaraţiilor acestuia, vizita are un rol mobilizator, dar şi pentru a stabili strategiile ce trebuie urmate.

„Am ales să vin prima dată în Caraş-Severin, pentru că aici USL a recâştigat un bastion important şi a redat speranţa românilor, pe 10 iunie. 67 din cele 77 de primării au fost câştigate de USL în acest judeţ. Pe 29 iulie, oamenii trebuie să vină la referendum pentru a sancţiona o guvernare coruptă şi incompetentă, care timp de trei ani şi jumătate a produs mai mult rău României decât, probabil, comunismul, în 50 de ani“, a declarat, la Reşiţa, Valeriu Zgonea.

În opinia sa, este pentru prima dată, din 1848, când un partid politic îşi foloseşte influenţa internaţională, câştigată în numele României şi a românilor, pentru a decredibiliza românii şi România. Potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Comisia Europeană a înţeles că evenimentele din ultimele săptămâni nu sunt rezultatul unui proces întâmplător.

Acesta susţine că singura modalitate de a sancţiona preşedintele statului, atunci când îşi depăşeşte atribuţiile constituţionale, o reprezintă întoarcerea la votul poporului. Valeriu Zgonea explică şi faptul că, în 2007, cetăţenii României au participat la un referendum de demitere a preşedintelui, prin sistemul de jumătate plus unu din cei care se prezintă la urne, în 2012, s-a creat, de către PDL, pentru prima dată în istoria României, o „super-lege a referendumului“, blocând, de fapt, capacitatea cetăţenilor de a-şi exercita dreptul la vot şi a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu.

Flavius Rotariu