Caraş-Severin, Romania


REȘIȚA – Fostul „căprar“ de la Phoenix, originar din Reşiţa, artist plastic consacrat, împlineşte această venerabilă vârstă, duminică, 1 noiembrie 2020!

Am primit la redacţie un elogiu cu acest prilej, de la un confrate artist mai tânăr, Costin Brăteanu, organizatorul mai multor tabere de artă plastică desfăşurate în Caraş-Severin: „Am avut bucuria să-l avem pe Valeriu Sepi ca invitat în taberele de creație artistică şi documentare de la Gârnic, pe cel pe care, fără doar şi poate, reşiţenii şi nu numai, l-au auzit cântând alături de trupa Phoenix, l-au descoperit pe simezele galeriilor de artă sau, întâmplător, l-au regăsit la Nuc, localul unde-i face plăcere să-şi creioneze viitoarele proiecte artistice, înconjurat de prieteni ai boemei timişorene. Se naşte de ziua morților a anului 1945, la Reşița, într-o familie de ingineri şi maiştri, pe strada Independenței, fiind primul născut din familia fraților Sepi, sportivi la Ripensia, UCM Reşița, Sepi II fiind căpitan al Naționalei de fotbal în 1938. După o perioadă de peregrinări, ca urmare a dezmembrării familiei, Valeriu îşi încearcă norocul la Liceul de Arte din Timişoara, unde-i este refuzată înscrierea datorită originilor nesănătoase (familie de intelectuali) şi îşi termină studiile liceale la Reşița. În 1969 este înscris la Facultatea de Arte din Timişoara, avându-i ca mentori pe maestrul Leon Vreme, Peter Jecza sau Luca Adalbert, şi începe să participe de atunci, alături de Nicu Covaci, cu formația Phoenix, între anii 1970-1975, la faimoasele concerte ale formaţiei, creându-şi propriul instrument, „Caprele“, şi realizând grafica discurilor trupei. Deseori, vagabondând pe cărările din Munții Banatului, unde Sepi încă mai caută locuri de muscărit la păstrav, iar eu încerc să descopăr sate izolate, sperând să dau naştere unor simpozioane noi, în localități precum Ravensca, Bigăr sau Eibenthal, îmi deapănă amintiri despre peripeții, proiecte şi expoziții petrecute pe urmele dragonilor din Nepal, Cambodgia, Singapore sau Indonezia, împărtăşite fiind, poate, pentru a reînsemna şi rememora un parcurs artistic excepțional. Întors în Timişoara în 2014, este distins cu titlul de „Cetățean de onoare“ al municipiului de pe Bega, unde s-a format, continuând să aibă o activitate artistică susținută, fiind mentorul unei noi generaţii de artişti ucenici, membri ai Asociației Culturale AIA, unde l-am întâlnit deseori, aşa cum ne-a obişnuit, desenând în cabine ars, ars, ars“.

Reamintim că, în 2014, Valeriu Sepi s-a reîntors în oraşul natal, Librăria Semn de Carte organizându-i o expoziţie, de atunci artistul participând şi la alte expoziţii colective, de pildă în cadrul unui eveniment organizat de universitatea reşiţeană.

JCS-A.G.

Adaugă comentariu