Caraş-Severin, Romania

„Din cei 21 de consilieri judeţeni, sunt prezenţi 20. Şedinţa e legal constituită“. Cu această frază, care a generat murmur în sală deoarece Consiliul Judeţean e constituit din 31 de consilieri, a început Sorin Frunzăverde şedinţa forului decizional. De ce murmur?

Pentru că, probabil, preşedintele a vrut să demonstreze că forul decizional poate conduce destinele judeţului fără consilierii nevalidaţi ai PSD. Sau a fost o demonstraţie de putere? În fine, acum nu mai contează pentru că în câteva minute şi consilierii PSD au fost validaţi. S-au bucurat de validare chiar psd-iştii care au fost pe liste la alegeri, nu cum spunea Frunzăverde într-o conferinţă de presă susţinută după ce grupul PSD a părăsit şedinţa de constituire a CJ, că: „dacă legea permite, vor fi validaţi supleanţii“.

Apoi s-a trecut la votarea celorlalte proiecte de pe ordinea de zi. Nu a durat nici o oră aprobarea proiectelor pentru că nu au existat comentarii, nu au existat voturi împotrivă sau abţineri. Să nu înţelegeţi că preşedintele Frunzăverde îi terorizează pe domnii consilieri. În sală, chiar nu le face nimic…Probabil, e vorba doar de operativitate. Totul pentru judeţ!

Vineri s-a aprobat regulamentul de funcţionare al CJ, au fost modificate şi completate câteva hotărâri, s-au desemnat consilierii care vor reprezenta instituţia în diverse comisii şi colegii ale mai multor instituţii.

Fiecare consilier, indiferent de formaţiunea politică, sau aproape fiecare, pentru că, de exemplu, numele fostului preşedinte al CJ, Iosif Secăşan, nu l-am auzit rostit pentru vreo comisie, a fost numit fie în vreun consiliu de administraţie, fie în vreun colegiu director, fie în ATOP etc.

Printre hotărârile modificate, se numără şi cele care vizează rectificarea bugetului propriu al instituţiei şi cea privind utilizarea fondului de rulment al instituţiei pentru finanţarea unor investiţii pe anul 2008. Iar printre aceste ultime investiţii se află şi cea privind achiziţionarea utilajului de ambalat brânză topită pentru Fabrica de Lapte de la Oraviţa, în valoare de aproape un miliard de lei vechi.

Nici aici domnii consilieri nu au avut ceva de comentat, deşi în mandatul anterior erau pe punctul de a închide acea fabrică. Nici măcar consilierul Nicolae Ştefănescu care niciodată nu a dat semne că i-ar place brânza de Oraviţa. Proiectele s-au votat, toate au fost aprobate într-o armonie deplină…

Putem să ne întrebăm dacă vom mai auzi în şedinţele CJ cuvânul „Nu”, având în vedere că fraza „e aşa cum spune preşedintele“ este la ordinea zilei. Oare trebuie felicitat „motorul” consiliului, Sorin Frunzăverde, sau blamat faptul că numai vocea lui este capabilă să spună ceva util acolo?

Nina Curiţa