Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Apicultorii intenţionează să deschidă un centru de colectare a mierii în staţiunea Băile Herculane.

În oraşul de pe Valea Cernei a avut loc, duminică, Adunarea Generală a Cooperativei Apicole „Prisăcarii Hercules”, la care au participat 112 apicultori din Caraş-Severin şi din alte cinci judeţe ale ţării (Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Timişoara şi Dolj). După o trecere în revistă a activităţii derulate în ultimii patru ani de către conducerea cooperativei apicole, participanţii au discutat despre importanţa accesării fondurilor europene, dar şi despre greutăţile întâmpinate de unii apicultori pe parcursul implementării proiectelor cu finanţare europeană.

Reales duminică în funcţia de preşedinte al Cooperativei „Prisăcarii Hercules”, apicultorul Ioan Bărbuţ, care de patru ani reprezintă judeţul la cele mai importane târguri naţionale şi internaţionale, şi-a propus ca, până la finele anului 2015, să atragă fonduri europene în vederea deschiderii unui magazin şi a unui centru de colectare a mierii în Băile Herculane. Bărbuţ spune că a ajuns la această decizie în urma discuţiei purtate cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în luna ianuarie, la târgul de la Berlin.

„Ne dorim pentru 2014 să accesăm cât mai multe proiecte pentru tinerii fermieri, dar şi să deschidem un magazin şi un centru de colectare a mierii în Băile Herculane, cu bani europeni. Am avut o discuţie cu ministrul Daniel Constantin anul acesta, la Berlin, şi de la dânsul am aflat că alocările pentru asociaţiile şi cooperativele apicole vor fi mai mari din 2014, aşa că şi şansele noastre de a accesa proiecte europene sunt mai mari”, ne-a declarat Ioan Bărbuţ.

Roxana Bălan Nafiru