Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ministerul Sănătăţii a elaborat proiectele pentru pachetele de servicii medicale.

Acestea vor fi lansate, cel mai probabil, în luna martie a anului curent. Pentru cetăţenii neasiguraţi, noul pachet minimal include asistenţă medicală de urgenţă, planning familial, monitorizare gravide şi lehuze, precum şi consultaţii pentru cazuri acute.

Noul pachet de bază pentru cetăţenii asiguraţi prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani, şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor „cu risc normal” care au o problemă nouă sau acută de sănătate. Totodată, noul pachet de bază mai cuprinde: servicii medicale de urgenţă; servicii de prevenţie – numărul şi tipul consultanţiilor/analizelor de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire; medicina de familie – număr de consultaţii, creşterea numărului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii în ambulatoriul de specialitate – consultaţii (numărul şi frecvenţa pe specialităţi), servicii paraclinice (laborator – tipuri de analize), imagistică (numărul şi frecvenţa); servicii de spitalizare (translatare din internarea continuă spre ambulatoriul de specialitate şi internarea de zi); îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, precum şi materiale sanitare specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale de sănătate cu scop curativ.

La acestea se adaugă pachetul complementar de servicii. Tot din acest an, după o perioadă de şase ani, vor fi introduse tratamente noi pentru cancer, inimă, diabet, boli reumatismale şi chiar pentru maladiile rare. Tot din 2014, pacienții români vor beneficia de medicamente compensate noi, cuprinse într-o listă care ar putea intra în vigoare odată cu pachetul serviciilor de bază. Potrivit ministerului de resort, lista cuprinde 130 de molecule noi destinate tratamentelor pentru cancer (inclusiv leucemii), diabet, boli reumatice, hepatite virale, prevenirea accidentelor vasculare (anticoagulante), insuficienţă cardiacă cronică, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoză, tratamente post-transplant (în cazul respingerii grefei) şi episoade depresive majore.

Flavius Rotariu