Caraş-Severin, Romania

Medicii, asistenţii, infirmierii şi asiguraţii, cu toţii şi-au dat mâna parcă să ruineze sistemul sanitar şi aşa putred. Probabil vă întrebaţi de unde această concluzie? Ei bine, există medici care recomandă tot felul de investigaţii paraclinice chiar şi în situaţiile în care nu sunt absolut necesare, bolnavul face analizele gratuit şi asta pentru că aşa zice doctorul.

De cealaltă parte stă asiguratul care ştie că are doar dreptul pentru că plăteşte lunar o contribuţie… niciodată nu-şi aduce aminte însă şi despre obligaţiile pe care le are. Şi uite aşa, toate puse cap la cap reuşesc să dărâme ceva ce abia se ţine pe picioare. Un exemplu clar există chiar în Caraş-Severin.

„Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa are un buget separat faţă de spital. Totuşi, de foarte multe ori angajaţii de la UPU au trimis pacienţii pentru investigaţii suplimentare în spital, nu de fiecare dată acest lucru fiind absolut necesar“, spunea dr. Florea Borţun, managerul interimar al Spitalului Judeţean. Şi astfel, fondurile spitalului se tot micşorau în timp ce UPU nu are nici o problemă financiară.

„Cred că UPU are cam 3 miliarde de lei în plus, bani cu care nu ştie ce să facă. Am luat măsuri ca astfel de lucruri să nu mai aibă loc“, a mai spus Borţun. Pe lângă astfel de comportamente, mai există şi „ajutorul“ pacienţilor care, deşi nu sunt grav bolnavi, preferă să meargă în spital fără ca măcar să treacă pe la medicul de familie. Probabil că dacă sistemul de coplată ar fi introdus, fiecare am sta pe gânduri înainte să sunăm la 112 pentru o banală durere de cap.

Anca Preda
[email protected]