Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit municipalităţii reşiţene, un număr de 935 de tineri, reprezentând 27,37% dintre elevii din oraş, sunt beneficiari de burse.

„Cu privire la bursele şcolare, consilierii locali au aprobat acest demers al meu, ca iniţiator de proiect. E vorba de susţinerea, în 2015, a 935 de tineri. Mă refer aici la burse de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social“, a precizat Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei. Consilierii municipali au aprobat acordarea unui număr de 498 de burse de merit, cinci de performanţă, patru de studiu şi 428 de ajutor social. Cuantumul lunar al acestora este de 30 de lei în cazul burselor de merit, 40 de lei la cele de performanţă, 20 de lei la cele de studiu, respectiv 22 de lei pentru bursele de ajutor social.

 

Cine a făcut performanţă?

Bursa de performanţă se acordă numai elevilor care au urcat pe podiumul etapelor naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare, ale competiţiilor cultural artistice, cu caracter sportiv sau tehnico-ştiinţific organizate de ministerul de resort, ori care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru competiţiile naţionale. La Reşiţa au reuşit să atingă asemenea performanţe doar cinci elevi, patru de la Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ şi unul de la Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz“.

Burse de merit se acordă tinerilor care au obţinut medii generale anuale de cel puţin 8,50, cu condiţia mediei la purtare de 10, dar şi elevii care, în semestrul trecut, au cucerit podiumul fazelor judeţene la olimpiadele naţionale şi concursurile şcolare, la competiţiile cultural-artistice, cu caracter sportiv sau tehnico-ştiinţific, organizate de către ministerul de resort. În Reşiţa, de această bursă beneficiază 498 de tineri, cei mai mulţi de la Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ (128), urmaţi de cei de la Liceul Teoretic „Traian Vuia“ (89), Colegiul Naţional „Mircea Eliade“ (66), Şcoala Gimnazială nr. 2 (34), Şcoala Nr. 9 (33), Şcoala Nr. 7 (32), Şcoala Nr. 8 şi Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz“ (câte 31), Şcoala „Mihai Peia“ (21), Liceul Teologic Baptist (16), Liceul de Arte „Sabin Păuţa“ (13), Colegiul Economic al Banatului Montan (trei) şi Colegiul Tehnic Reşiţa (unul). Singura instituţie care nu are niciun bursier de merit este Colegiul Tehnic Cărăşan.

Bursele de studiu se acordă elevilor ce provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru (calculat pe ultimele trei luni) cel mult egal cu salariul minim pe economie, cu condiţia ca media generală să fie peste 7, iar nota la purtare – 10. În Reşiţa se acordă patru astfel de burse, trei unor elevi de la Colegiul Tehnic Cărăşan şi una la Colegiul Economic al Banatului Montan.

Bursele de ajutor social se acordă orfanilor sau tinerilor suferinzi de anumite afecţiuni, precum şi celor proveniţi din familii cu venituri reduse şi care nu deţin suprafeţe foarte mari de teren. În această categorie s-au încadrat 428 de tineri: „Traian Lalescu“ – 167, „Traian Vuia“ – 119, „Mircea Eliade“ – 116 şi „Diaconovici-Tietz“ – 101. De acest tip de bursă beneficiază, în număr variabil, elevi din toate şcolile şi liceele reşiţene.

Potrivit municipalităţii, procentual, de burse beneficiază 27,37% din numărul total de elevi, adică mai mult de un sfert dintre aceştia…