Caraş-Severin, Romania

TIROL – Patrimoniul viticol cărăşean s-a înjumătăţit în ultimii ani. Soiuri nobile de struguri mai găsim doar în părţile Tirolului.

Înainte de 1989, viile de pe dealul Tirolului se întindeau pe o suprafaţă de aproximativ 600 de hectare. După mai bine de două decenii, suprafaţa viticolă aproape că s-a înjumătăţit, în prezent, în exploatare, existând numai 389 de hectare.

Diferenţa până la 546 ha, la cât ajunge întreaga suprafaţa viticolă pe rod din Caraş-Severin conform datelor Direcţiei Judeţene Agricole, o reprezintă culturile de viţă de vie din zona Moldova Nouă. Spre deosebire de zona Tirolului, unde sunt cultivate soiuri nobile de struguri, în podgoriile gospodarilor din Clisura Dunării există numai soiuri hibride, slab productive.

În momentul de faţă, patrimoniul viticol de pe dealul Tirolului este deţinut de două societăţi, una cu sediul în Focşani, ce are în exploatare 285 de hectare de viţă de vie, şi alta din Timişoara, proprietara unei plantaţii tinere de viţă de vie, de 100 de ha. Dintre cele două, numai cea din Focşani vinifică la Tirol, în timp ce firma din Timişoara îşi vinde strugurii, pentru moment, la cramele din Recaş.

Din dorinţa de a afla cât de bun a fost acest an pentru viticultorii bănăţeni, am stat de vorbă cu inginerul Mircea Lazău, unul dintre reprezentanţii companiei din Focşani: „Ca şef de fermă la crama din Tirol pot spune că, faţă de 2012, anul 2013 este unul bun, nu doar ca şi producţie, ci şi în ceea ce priveşte starea fitosanitară a culturii. Strugurii sunt frumoşi şi sănătoşi, nefiind afectaţi de mucegai, cum am auzit că s-a întâmplat prin alte părţi”.

După cules, strugurii ajung în zdrobitor, iar de aici în presa pneumatică. Mustul obţinut este pompat apoi în rezervoare speciale, unde este răcit până la temperatura de 5 grade Celsius, eliminându-se astfel riscul fermentării. Până să fie livrat consumatorilor, vinul trece printr-un proces de condiţionare şi îmbuteliere, în fabrica de la Focşani. Potrivit inginerului Mircea Lazău, în podgoria de care se îngrijeşte se regăsesc şase soiuri de struguri: Fetească Regală, Fetească Albă, Sauvignon Blanc şi Riesling Italian pentru vinuri albe, şi Merlot şi Cabernet Sauvignon pentru cele roşii.

Roxana Bălan Nafiru