Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sunt cuvintele cu care PRO TV descrie exemplul de bune practici arătat ţării de Reşiţa. Este vorba despre o ştire de două minute referitoare de colaborările dintre unităţi administrativ-teritoriale din vestul ţării!

Două minute pot părea puţin, mai ales că ştirea în cauză nu se referă numai la colaborarea Reşiţei cu Timişoara şi a consiliilor judeţene din Caraş-Severin şi Timiş. Dar sigur nu e puţin lucru ca scurtul reportaj să fie deschis de Reşiţa.

Concret, ştirea începe cu informaţia despre cei 5,6 km de care schiorii din vestul ţării s-au putut bucura încă de iarna trecută. Continuă cu intenţiile de viitor privitoare la dezvoltarea Semenicului, dar şi cu referiri la viitoarea linie de mare viteză între Reşiţa şi Timişoara, aflată deocamdată în studiu de fezabilitate.

Cele două minute în care la PRO TV se vorbeşte frumos despre Reşiţa vin după ce Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care primăriile şi consiliile judeţene se pot organiza într-un cadru organizat după reguli clare. Lucru necesar în condiţiile în care asocierile de până acum, precum cea dintre Primăriile Reşiţa şi Timişoara şi Consiliile Judeţene Caraş-Severin şi Timiş, asocieri parafate mai demult, se puteau face în baza unor protocoale de colaborare la care se putea renunţa oricând.

„Vom oferi posibilitatea constituirii de consorţii administrative astfel încât să poată întocmi şi dezvolta proiecte de amploare care să faciliteze atât asigurarea finanţării, cât şi un buget consistent”, a declarat premierul Nicolae Ciucă. De notat că, în cadrul consorţiilor, instituţiile publice vor putea face inclusiv schimb de angajaţi, proiectul legislativ urmând a intra în dezbatere în parlament.

Cu sau fără consorţiu, Reşiţa dovedeşte că n-a aşteptat ca Bucureştiul să-i dea undă verde pentru a-şi dori să deruleze proiecte de amploare. Cine ştie dacă nu cumva chiar iniţiative precum cele ale Reşiţei au dat semnalul la Bucureşti asupra necesităţii unei asemenea legi. Pentru că politica se poate face şi de jos în sus, cum spunea primarul Ioan Popa în 2016, la scurt timp după ce preluase frâiele oraşului.

JCS-Ionel Ivaşcu