Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Teatrul de Vest a deschis ediţia a treia a festivalului „New Wave Theatre” cu premiera „Visul unei nopţi de vară”. O comedie cu cântec şi descântec, vrăjită de jocul ielelor la capătul căreia… totul e bine când se termină cu bine. Sau „au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”!

„Floare, floare-nsângerată/De-a lui Cupidon săgeată/ Ochii farmecă-i pe dată…”, zise Puck spiriduşul pe când turnă un strop de sevă pe geana adormită a lui Lysander. L-a prins somnul în pădure, fugind cu cea pe care şi-o dorea alături. Are o mătuşă văduvă la care va fugi cu Hermia şi-acolo se vor căsători contrar legilor Atenei. Căci fetei nu-i e totuna să fie fiica ducelui Atenei, iar tatăl să-i găsească mirele pe care fata nu-l doreşte. E drept că Demetrius e plin de har, dar parcă Lysander e mai presus. Iar fata-l vrea contrar legii după care, dacă-şi înfruntă tatăl, va fi ori dată morţii, ori va trăi în sihăstrie.

Demetrius, la rându-i, e fascinat de fată, care-l alungă însă. În schimb, în inima Helenei e doar Demetrius. Şi când te gândeşti că fetele-s ca două surori care cândva dormeau pe-aceeaşi pernă. Acum însă noaptea-i găsi pe toţi patru sub clar de lună. Cu Demetrius pe urmele celui care-a răpit-o pe cea care-i e dragă şi cu Helena pornită să-mpiedice o tragedie. Urmă un somn adânc şi-o vrajă picurată de spiriduşul care… mai greşeşte şi el din când în când. Şi-un vis teribil c-un şarpe ce-o muşcă de sân pe Hermia sub ochii lui Lysander ce nu mişcă un deget spre-a-mpiedica urgia. Apoi trezirea lângă un străin ce n-o mai vrea, căci vraja-l prinse-n mreje şi-n farmecul Helenei.

Ce dramă pentru fete! Hermia părăsită de Lysander pentru cea cu care odată dormea pe-aceeaşi pernă. Helena, dintr-o dată, iubită de-amândoi, crezând că totul e o farsă. Se lasă ceaţa peste pădurea în care vrăjile sunt cât pe-aci să işte o mare tragedie. Cad toţi din nou în somn adânc, prielnic pentru Puck să dreagă busuiocul. Hermia şi Lysander se iubesc din nou, Helena îşi face loc în inima lui Demetrius, iar legile Atenei se-mblânzesc şi ele. Totul se termină cu bine după o noapte în care greu le vine celor patru a spune ce-au fost în vis. Căci… „omul e nebun dacă se-apucă să spună ce-a fost în vis”, zise bietul Fundulea după o noapte în care… a fost măgarul de care s-a îndrăgostit o zână.

JCS-Ionel Ivaşcu