Caraş-Severin, Romania

BOCȘA – Autorităţile fac demersuri pentru deschiderea unui dispensar şcolar în oraş.

Încă din primăvara acestui an, atât un medic cât şi unele cadre medii sanitare şi-au arătat interesul şi competenţa pentru a desfăşura activităţi de medicină şcolară într-un cabinet ce nu a mai funcţionat în Bocşa din 1989. „În cursul verii am mai solicitat Ministerului Sănătăţii o decizie în această privinţă. Am primit două răspunsuri – cel al ministerului şi cel al Consiliului local Bocşa, mai precis al primarului oraşului. Poziţia ministerului este aceea că dispensarul se poate înfiinţa numai cu disponibilizarea unor fonduri de la celelalte cabinete şcolare, ceea ce nu reprezintă o soluţie viabilă şi nu ne-am mai aflat într-o asemenea situaţie“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei județene de Sănătate Publică.

Răspunsul primarului şi al Consiliului local Bocşa a reprezentat, totodată, o solicitare ce va ajunge la Ministerul Sănătăţii. „Este chiar o notă de fundamentare în care se specifică faptul că Bocşa are aproape 16.000 de locuitori, 14 unităţi de învăţământ (patru grădiniţe, şase şcoli primare, două şcoli gimnaziale, un liceu teoretic şi unul tehnologic) cu 2.754 de elevi. Din punctul de vedere al primarului, care coincide cu al nostru – mai ales pentru că fostul dispensar a fost desfiinţat în 1989 odată cu pensionarea medicului – este un proiect demn de susţinut“, a adăugat directorul DSP Caraş-Severin.

Lipsa de personal medical dedicat asistenţei de specialitate în unităţile de învăţământ din oraş a dus şi la probleme întâlnite în activitatea medicilor de familie în campaniile de vaccinare şi monitorizare a populaţiei de vârstă şcolară. „Ca atare, am reluat demersurile pentru reînființarea dispensarului şcolar şi suntem optimişti. Asta cu atât mai mult cu cât există locaţia şi personalul necesare activităţii respective, însă mai avem nevoie şi de bani. Decoamdată, aceştia ar putea veni doar din fonduri pentru anul 2016, aşa cum se aminteşte şi în răspunsul ministerului“, a mai spus dr. Dragoş Luca. Cele câteva cabinete de medicină şcolară se regăsesc în cele două municipii, cinci dintre ele în Reşiţa, la care se adaugă două stomatologice.