CARAŞ-SEVERIN – Autorităţile însă nu-l cred. Asta pentru că, după un simplu calcul matematic, ar reieşi că samsarul, care a împrăştiat pestă porcină africană prin Timiş şi Arad, ar fi livrat mai multe animale decât spune că a cumpărat…
Subiectul pestei porcine africane (PPA) a fost adus, marţi, sub cupola palatului prefectural, cu prilejul unei noi şedinţe a Centrului Local de Combatere a Bolilor, centrat pe prezenţa pestei porcine în Arad şi Timiş, în judeţul vecin cazurile fiind deja confirmate şi de Bucureşti. Din fericire, ne spun autorităţile, noi încă nu avem motive de îngrijorare pentru că nimic nu s-a confirmat, iar judeţul este unul dintre puţinele „indemne de PPA“, adică n-am avut de suferit de pe urma pestei. Chiar şi aşa, la eveniment au fost chemaţi toţi primarii cărăşeni, pentru a fi puşi în gardă.
„Din păcate, vedem că se apropie pesta porcină africană şi de noi“, a spus, în deschidere, dr. Nicolaie Crista, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin. Acesta a povestit cum au ajuns animalelor depistate pozitiv în Arad şi Timiş.
„A pornit totul de la un samsar de porci, de purcei care a cumpărat purcei din judeţul Arad, spune şeful DSVSA CS. Din declaraţiile dânsului, a cumpărat 65 de purcei pe care i-a răspândit prin diverse localităţi din judeţul Timiş, şi spunea că şi 30 de bucăţi la Băile Herculane. Bine, am revenit, câţi la Băile Herculane, şi cui i-ai dat? Răspunsul a fost cam aşa: la doi bărbaţi şi o femeie. Am căutat de vineri seara până duminică peste tot, niciunui medic din zona respectivă nu i s-a raportat niciun porc sau purcel mort. Revenind la declaraţiile domnului din judeţul Timiş, mai exact din Giroc, după care datele: 65, dintre care 25 au murit şi i-a trimis înapoi la Arad, că aşa a ajuns şi la Arad, la cetăţeanul de la care i-a cumpărat, care n-a vrut să-i primească şi i-a aruncat la o groapă de gunoi. Vă daţi seama câtă inconştienţă!? Cetăţeanul din Giroc spune că s-a dus cu purceii, să vadă că sunt morţi, să-i dea banii înapoi, că nu merge altfel. Socoţile care s-au făcut în judeţul Timiş, undeva la Belinţ, la Parţa, la nu mai ştiu care localităţi, şi cu cei morţi duşi în Arad, dădeau vreo 85 de capete, deci nu 65. Ceea ce m-a dus cu gândul că, frate, nu cred că s-au dus în zona noastră! Eu, cu colegii mei din DSV, de vineri seara, am început să fim în permanenţă de serviciu“.
Luni seara, cazurile din Timiş şi Arad au fost confirmate şi de Laboratorul Central Sanitar Veterinar de Diagnostic (Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală). În Timiş, este confirmat un singur focar la Belinţ, acolo unde cineva a cumpărat, din Giroc, şapte purcei, din ultimii trei dintre ei fiind recoltate probe, toate fiind diagnosticate pozitiv, iniţial la arondare, la Satu Mare, apoi la laboratorul central, la IDSA.
Întrebat vizavi de posibilitatea vreunui caz la Băile Herculane, directorul Nicolaie Crista a fost vehement: „Nu, eu n-am spus! Declaraţiile cetăţeanului din judeţul Timiş, mai exact din Giroc, au fost că a mai dat şi pe la careva pe la zona Herculane. Dar din distribuţia de purcei pe care a avut-o în judeţul Timiş, din cei morţi pe care i-a returnat la Arad, în număr nu ştie exact, 21, 25, nu bătea suma de 65“. Din declaraţiile intermediarului arădean, animalele bolnave ar fi provenit din judeţul Bihor, de unde le-ar fi cumpărat de la cineva, din Salonta, iar mai apoi le-a vândut samsarului timişean.
Ideea e că autorităţile trebuie să fie pregătite, inclusiv cu gropi pentru animalele moarte, care să fie la distanţă suficientă faţă de sursele de apă şi de zonele locuite, mai ales în zonele unde s-a mai construit, caz în care trebuie reanalizate aceste locaţii. Iar oamenii trebuie să colaboreze cu autorităţile, să anunţe dacă au vreun animal bolnav sau dacă le-a murit, dacă văd vânzători de porci sau transporturi, mai ales dacă e vorba despre animale din alte zone, inclusiv din cele afectate. Toate animalele din focare sunt sacrificate, iar proprietarii sunt despăgubiţi. „S-au dat între 9 şi 12 lei pe kilogram. (…) Să anunţe, fiindcă ne nenorocim judeţul şi, implicit, ţara“, sublinia şeful DSVSA CS.