Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi spectacolul nu e nou decât pentru reşiţeni, regizorul Marius Oltean n-a vrut să stea de vorbă cu mass-media locală. Este vorba despre prima reprezentaţie din acest an a Teatrului de Vest, prima premieră din 2019, nu a stagiunii, realizată la Reşiţa de Marius Oltean, care semnează scenariul şi regia la spectacolul „Porni Luceafărul“.

O premieră anunţată şi pe reţelele de socializare şi pe site-ul instituţiei, aşteptată de iubitorii teatrului şi de oamenii de cultură, cu atât mai mult cu cât, fiind reper al identităţii culturale naţionale, Eminescu nu a mai fost prezentat într-un spectacol, decât sub formă de montaje literare sau recitaluri susţinute în vremuri de restrişte şi de actorii reşiţeni. Şi cum, gazdă bună, Florin Gabriel Ionescu, obişnuieşte, înainte de orice premieră sau proiect important, să ţină o conferinţă de presă cu cei care au contribuit la un eveniment al Teatrului de Vest, asta în semn de respect nu doar pentru jurnalişti, ci şi pentru public, ei bine, de astă dată, surpriză: regizorul refuză să stea de vorbă cu jurnaliştii, neonorând invitaţia de a participa la conferinţa de presă.

Directorul Teatrului reşiţean, Florin Gabriel Ionescu, explică gestul acestuia: „Cu câteva ore înainte de conferinţă, Domnia Sa m-a anunţat că nu îşi doreşte să vină, pentru că de 10 ani el nu mai are nici un dialog cu presa şi nu mai participă la conferinţele de presă. Nu-l puteam forţa, nu mi s-a mai întâmplat, personal am luat-o ca pe o ofensă, dar pe viitor am să includ în contractele cu regizorii acest aspect, şi-anume, că au obligaţia să fie prezenţi la conferinţa de presă“.

Cât despre cel care-i va da viaţă lui Mihai Eminescu, actorul Marius Tudor, acesta a declarat: „Domnul Marius Oltean a selectat momentele importante care i-au marcat existenţa lui Eminescu şi cred că am reuşit să dăm viaţă acestui mare poet, să-l cunoască lumea şi ca om, nu numai ca poet, viaţa lui marcată de anumite evenimente, mai bune sau mai tragice. Repetiţiile au decurs foarte bine, mai ales că ne cunoşteam cu regizorul de la spectacolul «Zbor deasupra unui cuib de cuci». El a crezut că eu pot interpreta acest rol“.

Din distribuţie mai fac parte Ana-Maria Cizler, Sorin Fruntelată și Dan Mirea. Spectacolul va avea loc de Ziua Culturii Naționale, marţi, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Palatul Cultural din Reșița