Un lucru e cert! Litrul de benzină e tot...1000 de mililitri! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Pentru isteria de miercuri, din benzinării, care a cuprins o ţară întreagă, cineva trebuie să răspundă. Oricum, benzinăriile sunt cele mai câştigate pentru că, numai la Reşiţa, staţiile au vândut între 32 de mii şi 55 de mii de litri de combustibil. Iar la Bozovici şi Anina, benzinăriile au rămas fără combustibil!

Aşa cum am scris, mii de cărăşeni au mers la staţiile de carburanţi din judeţ pentru a cumpăra benzină şi motorină, existând riscul să se ajungă la un preţ de peste 10 lei, aşa cum s-a întâmplat în judeţul Bihor sau la Lugoj. Oamenii s-au alarmat pe reţelele de socializare şi de aici până la nebunia cozilor nu a durat mult.

Într-adevăr, miercuri seara, ministrul Energiei a spus că cei care scumpesc carburanţii vor fi controlaţi şi sancţionaţi, dând asigurări că lucrurile vor fi sub control. Nu au prea fost pentru că şi peste noapte preţurile au sărit de 8 lei. Însă, în România nu mai este nimic sub control, de aceea oamenii nu mai cred în spusele guvernanţilor. Şi au ieşit să îi umple de bani pe cei de la Petrom, MOL, Rompetrol, Lukoil, OMV şi tot felul de afiliaţi ai acestora.

Numai în Reşiţa, staţiile au vândut între 32 de mii şi 55 de mii de litri de carburanţi. „Da, am vândut de două ori mai mult decât media zilnică, aproape 50 de mii de litri“, ne-a spus şeful unei benzinării. Alţii au vândut mai puţin, cam 32 de mii, alţii chiar peste 55 de mii. La Bozovici, cele trei staţii nu mai aveau miercuri seara combustibil, iar joi dimineaţa doar Rompetrol era realimentat pentru că face parte dintr-o companie puternică, celelalte două, fiind afiliate, vor face rost mai greu de combustibil.

Tot joi dimineaţa, premierul Nicolae Ciucă a cerut tragerea la răspundere a vinovaţilor de creşterea preţurilor la carburanţi şi aplicarea de sancţiuni drastice. Benzinăriile au primit vizita celor de la Antifraudă, OPC, Consiliul Concurenţei, pompieri, poliţie. „La mine au fost cei de la Antifraudă, pompierii şi poliţia, dar noi nu am avut preţuri peste 8 lei. La concurenţă au fost mai multe controale“, ne-a spus reprezentantul unei alte benzinării din judeţ. Despre sancţiuni încă nu se ştie nimic, dar le vom afla. „Nu voi permite nimănui să profite de această situaţie, pentru ca, din lăcomie sau din orice alte motive, să încerce să destabilizeze economia ţării şi viaţa cetăţenilor”, a spus premierul Ciucă.

Joi, la Reşiţa, preţurile la benzină şi motorină au depăşit 8 lei la OMV, iar la Petrom ambii carburanţi se vindeau cu 7, 99 lei.

JCS-Nina Curiţa