Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Între cele 24 de cazuri noi depistate în România de specialiştii diviziei de cercetare a grupului MedLife, a fost confirmată şi o probă recoltată din Reşiţa!

În raportul dat publicităţii de către MedLife, probele cu noua tulpină provin din mai multe oraşe ale ţării, informează Mediafax: Bucureşti – 19, Cluj – 2, Tecuci – 1, Reşiţa – 1, Timişoara – 1.

Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin confirmă acest rezultat: „Este vorba de o femeie de 55 de ani din Reşiţa, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros. Femeia are doi contacţi, soţul, care este şi el pozitiv, dar nu cu noua tulpină, ci cu tulpina clasică de SARS CoV-2, precum şi copilul lor, care nu este pozitiv dar este contact. Se iau măsuri la locul de muncă, în familie, contacţii lor sunt puşi în izolare şi carantină. Urmărim în continuare această evoluţie şi încercăm, cu sprijinul laboratoarelor, să depistăm dacă este vorba de noua tulpină de coronavirus, în paralel cu vechea tulpină, fiindcă aceste lucruri merg umăr la umăr“.

În cadrul studiului de secvenţiere a genomului virusului SARS CoV-2 au fost recoltate 90 de probe, de pe tot teritoriul României, în intervalul  25 – 29 ianuarie 2021, 24 dintre acestea conţinând noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

„Dacă acest trend se păstrează, a declarat biologul Dumitru Jardan, cel care coordonează studiul în cadrul Clinicii MedLife, şansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne aşteptam“.

Specialiştii atrag atenţia că este nevoie de o monitorizare atentă a evoluţiei noii tulpini, iar dinamica ei ar trebui să pună în gardă oficialităţile, măsurile de relaxare nefiind oportune în noul context al răspândirii noii tulpini. Studiul întreprins la această clinică privată confirmă gradul foarte ridicat de contagiozitate, precum şi transmiterea comunitară. În cadrul laboratoarelor MedLife au fost secvenţiate peste 400 de probe până în prezent, rezultatele fiind transmise Ministerului Sănătăţii şi DSP. Spitalele publice au efectuat 159 de asemenea probe până în 25 ianuarie, până în prezent, în România fiind depistate în total 52 de cazuri cu noua tulpină britantică de SARS CoV-2, din care, din nefericire, unul este la Reşiţa.

JCS-Alexandra Gorghiu