REŞIŢA – O impresionantă colecţie de costume populare, ornamente şi podoabe din zona Banatului de munte şi de pustă a fost prezentată vineri în cadrul unei expoziţii.
Evenimentul găzduit de galeria Direcţiei Judeţene pentru Cultură a avut-o în plan central pe Liliana Ionaşcu, o bihoreancă adoptată de bănăţeni în urmă cu 38 de ani, care a reuşit să-şi transforme pasiunea de-o viaţă într-o afacere de succes. De 10 ani, Liliana deţine împreună cu soţul ei un atelier în Câlnic unde, ajutată de alte mâini iscusite, coase şi brodează la comandă costume populare. La invitaţia Liubiţei Raichici, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, care şi-a dorit să le ofere un cadou mai special femeilor de 8 martie, Liliana Ionaşcu a adus cu ea o parte din colecţia sa de costume populare, în mare parte reprezentative pentru Banatul de munte şi de pustă, ornamente şi podoabe.
Astfel, invitaţii au putut admira, cămăşi şi pantaloni bărbăteşti din zonele Rusca, Domaşnea şi Cornereva, ii şi catrinţe purtate de femeile de pe Valea Almăjului şi Valea Bristrei, brâuri şi cingători, obiele, ornamente şi podoabe – cipcă, peretare şi ştergare – dar şi costume din zona Ardealului –Arad şi Hunedoara. În expoziţie s-au regăsit şi costume populare ale etniilor din Banatul Montan, lucrate cu multă migală de Liliana. Deşi realizarea manuală a unui costum popular poate dura şi o lună de zile, femeia mărturiseşte că nimic nu este greu dacă se face cu pasiune. „Am învăţat să lucrez şi să brodez de la mama mea. Înainte de a ne deschide această afacere, am lucrat foarte mult tricotaj, pe care îl vindeam. După ’90, odată cu apariţia mărfurilor turceşti, am fost nevoită să renunţ şi să mă reorientez. Mă bucur că am făcut acest lucru, căci am reuşit să îmbin utilul cu plăcutul“, a declarat creatorul popular.
Despre simbolistica crucii care apare aproape fără abatere pe costumul sud-est european, pentru etniile care păstrează confesiunea ortodoxă, a vorbit Liubiţa Raichici, în timp ce Ada Cruceanu Chisăliţă a amintit evoluţia costumului bănăţean, insistând asupra motivelor ornamentale ce înfrumuseţează portul popular. Pentru activitatea şi pasiunea sa, Liliana Ionaşcu a primit din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură o diplomă de excelenţă. La rândul său, aceasta a mulţumit organizatorilor şi colaboratorilor, precum şi Adei Chisăliţă şi Georgetei Szleacsan, care au ajutat-o să-şi pună pe picioare această afacere.