OȚELU ROȘU – La Oţelu Roşu, un lucru e cert: investitorul e român! Va deschide combinatul, va face locuri de muncă! Dar nu de mâine…
În lipsa unei clarificări definitive a situației uzinei siderurgice de pe Valea Bistrei, pentru moment, cea mai mare satisfacție a ministrului Sorin Grindeanu, a președintelui filialei județene PSD, Silviu Hurduzeu, și a primarului Luca Mălăiescu o reprezintă faptul că investitorul hotărât să o repornească este un român. Au repetat-o, vineri, toți trei, în cadrul unei conferințe de presă, la finalul întrevederii avute cu cel în cauză, miliardarul Dorinel Umbrărescu. Nefiind prea multe de spus public despre uzină, acesta nu a fost invitat să participe, așteptând în biroul edilului, mai ales că gazdele erau mai curând pregătite să abordeze subiecte din sfera politicului. Ceea ce s-a și întâmplat, dată fiind apropierea campaniei electorale.
„Dacă toate procedurile încă în desfășurare, dar care țin de anumite proceduri birocratice, vor fi duse la bun sfârșit într-un timp relativ scurt, un obiectiv important pentru județul nostru, și anume Combinatul de la Oțelu Roșu, va reporni! Aceasta va însemna locuri de muncă, bani la bugetul local, fiindcă se vor plăti taxe și impozite aici! Asta înseamnă un plus nu doar pentru Oțelu Roșu, ci și pentru Valea Bistrei!“, a precizat Sorin Grindeanu. „E foarte bine că e un investitor român. Pentru că au fost două sau chiar trei experiențe aici, cu investitori veniți de prin alte părți. Unii dintre ei s-au ocupat de combinat în felul următor: au tăiat și au vândut la fier vechi!“, a adăugat ministrul.
Convins că „după ce se vor încheia toate procedurile, Combinatul se va redeschide și va începe să lucreze, în etape, evident stabilite de cel care îl va prelua“, s-a arătat și Silviu Hurduzeu. Acesta a precizat că l-a felicitat pe Dorinel Umbrărescu că a deschis un punct de lucru la Oțelu Roșu, pentru că astfel banii plătiți de acesta au intrat în Caraș-Severin și nu la Sectorul 1. „Ceea ce, iarăși, arată deschiderea pe care a avut-o pentru județul nostru, chiar dacă unii funcționari de aici s-au opus și au încercat să pună bețe în roate la acest demers!“, a adăugat el.
Singurul care nu a invocat „procedurile“ a fost primarul Mălăiescu, acesta scoțând în schimb în evidență meritele familiei Umbrărescu, care „prin preluarea creanțelor de la ANAF pe care le-a avut societatea care a deținut și încă deține Combinatul este pentru orașul nostru și, totodată, pentru Valea Bistrei momentul când totul repornește de la capăt“. Intrând în logica de campanie, pentru un nou mandat, acesta a adăugat că „dacă orașul Oțelu Roșu, din punctul de vedere al infrastructurii și al proiectelor implementate până acum, pot spune și am mai spus-o de atâtea ori, este cel mai frumos oraș din județul Caraș-Severin, iată că și ceea ce ne-a lipsit foarte mult, adică locurile de muncă este pe cale să se realizeze“!
Motivul pentru care toate aceste declarații au fost plasate sub semnul expectativei și al anticipației l-a rezumat, tehnic, ca întotdeauna, ministrul Grindeanu: „Ei au plătit mare parte din creanțe. A fost o licitație la ANAF prin care s-a ales administratorul judiciar și vechiul lichidator contestă licitația de la ANAF. Au pierdut la Tribunalul Caraș-Severin și au termen în 12 martie la Timișoara, la Curtea de Apel.“
În concluzie, repornirea activității nu e chiar o chestiune de ore, zile sau săptămâni, în condițiile în care nu doar „procedurile“ birocratice vor trebui depășite, ci și o sumedenie de chestiuni de ordin tehnic. Cum nu avem informații despre existența sau starea utilajelor din perimetrul interior, vom aminti doar că, de pildă, nu mai există cale ferată până la Oțelu Roșu, utilă aprovizionării unei uzine siderurgice. Însă, despre asemenea detalii, posibil, vom vorbi cu altă ocazie. „O să mai vin o tură prin Oțelu Roșu, când se intră în mod oficial în întreprindere, ca să marcăm acel moment și să vedem ce va spune inclusiv și investitorul.“, a încheiat Sorin Grindeanu.
JCS-Walter Fleck