Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cei care au cumpărat bunuri sau servicii din statele membre ale UE îşi pot primi TVA-ul înapoi.

Persoanele fizice sau juridice înregistrate ca plătitori de TVA mai pot depune cereri pentru rambursarea taxei pe valoarea adăugată achitată pentru importurile şi achiziţiile de bunuri sau servicii efectuate în alte state membre ale Uniunii Europene (formular 318). Această posibilitate o au doar persoanele stabilite în românia care au efectuat importuri şi achiziţii de bunuri sau servicii în 2012.

Se poate cere rambursarea TVA pentru următoarele categorii de bunuri:

– combustibil;

– închiriere de mijloace de transport;

– cheltuieli legate de mijloacele de transport;

– taxe rutiere de acces şi taxa de utilizare a drumurilor;

– cheltuieli de deplasare (cu taxiul sau mijloace de transport public);

– cazare;

– servicii de catering şi restaurant;

– acces la târguri şi expoziţii;

– cheltuieli pentru produse de lux, activităţi de divertisment şi spectacole;

– alte bunuri livrate si servicii prestate.

Cererea de rambursare a TVA se poate depune pentru următoarele operaţiuni:

– achiziţii de bunuri sau servicii ce au fost facturate pe parcursul perioadei de rambursare, cu condiţia ca TVA să fi devenit exigibilă înaintea sau la momentul facturării, sau pentru care TVA a devenit exigibilă pe parcursul perioadei de rambursare, cu condiţia ca achiziţiile să fi fost facturate înainte ca TVA să devină exigibilă;

– importul de bunuri efectuat pe parcursul perioadei de rambursare.

De asemenea, cererea de rambursare poate să se refere la facturi sau documente de import care nu au fost acoperite de cererile de rambursare precedente şi care privesc operaţiuni finalizate pe parcursul anului calendaristic în cauză.

Perioada de rambursare este de maximum un an calendaristic şi de minimum 3 luni calendaristice. Cererile de rambursare pot viza o perioadă mai mică de 3 luni numai în cazul în care aceasta reprezintă perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic.

În cazul în care cererea de rambursare vizează o perioadă de rambursare mai mică de un an calendaristic, dar mai mare de 3 luni, cuantumul TVA pentru care se solicită o rambursare nu poate fi mai mic de 400 euro sau echivalentul acestei sume în moneda naţională a statului de rambursare.

Dacă cererea de rambursare se referă la o perioadă de rambursare de un an calendaristic sau la perioada rămasă dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 euro sau echivalentul acestei sume în moneda naţională a statului de rambursare.

Solicitările se depun în format electronic, semnat cu un certificat digital acceptat, prin intermediul portalului www.anaf.ro, cererea fiind considerată depusă doar în momentul furnizării tuturor informaţiilor necesare.

Autorităţile româneşti nu vor înainta însă cererea statului membru de rambursare în cazul în care, pe parcursul perioadei de rambursare, solicitantul se încadrează în oricare dintre situaţiile următoare:

– nu este persoană impozabilă în sensul TVA;

– efectuează numai livrări de bunuri sau prestări de servicii care sunt scutite de TVA fără drept de deducere în temeiul art. 141 din Codul Fiscal;

– beneficiază de scutirea pentru întreprinderi mici prevăzută la art. 152 din Codul Fiscal.