Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – UCM Reşiţa SA (în reorganizare) e pe cale de a-şi transfera liniile de afaceri aferente platformei ABC şi, parţial, platformei Câlnicel şi, odată cu acestea, principalul domeniu de activitate!

Definit drept „core-business“ (domeniul principal de activitate), acesta va fi preluat de SPEEH Hidroelectrica SA, la aproape 12 ani după intrarea în insolvenţă a „mecanicului şef al industriei hidroenergetice din România“.Tranzacţia în valoare de 67,879 milioane de lei aflată în curs, derulată în conformitate cu regulamentul de vânzare aprobat de Adunarea Creditorilor UCM Reşiţa SA din 21 decembrie 2022, ar urma să pună capăt incertitudinilor care au frământat, timp de peste un deceniu, atât comunitatea şi industria locală, cât şi industria hidroenergetică naţională.

Ulterior finalizării transferului, activitatea de producţie denumită generic „newUCMR“ în planul de reorganizare al companiei e prevăzută a se desfăşura în Hala Albastră, situată pe platforma ABC, cunoscută sub denumirea MFL sau Plastomet (după numele unor chiriaşi care au desfăşurat activităţi în incintă) şi în Secţia Maşini Electrice 2 (SME 2), de pe platforma Câlnicel. În Hala Albastră urmează a fi dezvoltată o activitate de producţie de repere de ansamble sudate: poduri, pasarele pietonale, structuri metalice utilizate în construcţii, precum şi ansamble sudate aferente reperelor noi din cadrul producţiei asumate în SME2. În această secţie ar urma să fie dezvoltată producţia de generatoare în domeniul hidro internaţional, producţia şi reparaţia de motoare electrice sincrone şi asincrone cu utilizare în industriile siderurgică, extractivă şi de minerit, petrolieră, cimentului sau agricultură (irigaţii), precum şi producţia de piese de schimb aferentă acestora.

Absorbirea de către cel mai mare producător de energie verde din România a principalului domeniu de activitate al UCM Reşiţa reprezintă colacul de salvare pentru „core-business“-ul companiei. În condiţiile în care Hidroelectrica se defineşte ca „principal furnizor de servicii tehnologice necesare Sistemului Energetic Naţional, cu implicaţii în siguranţa naţională“, continuarea activităţii în secţiile transferate este asigurată. O înglobare logică în situaţia dată, Hidroelectrica având în exploatare 209 centrale, cu o putere instalată de 6.482 MW, ale căror echipamente poartă în covârşitoare măsură amprenta specialiştilor reşiţeni.

Tranzacţia, a cărei valoare este de 67,879 milioane de lei, potrivit administratorilor judiciari Euro Insol SPRL şi VF Insolvenţă, ar urma să fie finalizată în curând. Conform profit.ro, părţile „nu au semnat încă acordul de vânzare-cumpărare, acesta fiind aşteptat să fie semnat în prima jumătate a anului 2023“. Chiar dacă acest lucru nu se va întâmplă până în vară, e vorba acum despre o simplă formalitate, ţinând cont că toţi paşii prevăzuţi de procedura aprobată de creditori au fost parcurşi până în data de 20 februarie 2022. Înţelegerea negociată cu Hidroelectrica a vizat „vânzarea directă a pachetului de active reprezentând liniile de afaceri aferente platformei ABC și, parțial, a platformei Câlnicel sub forma unui transfer de afaceri (transfer de business), compus din bunurile imobile (terenuri și construcții) si bunurile mobile (mobile listate, împreună cu angajații aferenți, precum și cu elemente intangibile – brevete, licențe, toate arhivele tehnice si de personal aferente Perimetrului Tranzacţiei etc., stocurile aferente unor contracte, creanțele aferente unor contracte si contracte în derulare)“.

Deloc formale vor fi, în schimb, problemele pe care le va presupune relansarea efectivă a producţiei sub noua umbrelă, luând în considerare doar faptul că structura de personal actuală este mult diferită în raport cu cea din 2011, de la data intrării în insolvenţă.

JCS-Vasile Ungureanu